Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Καθαρίζει» η Αθήνα από τα ερειπωμένα και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια

Στο στόχαστρο του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων 1.800 κτίρια του κέντρου της Αθήνας

ktiria egkataleleimmena

Επιχείρηση κατεδάφισης όλων των εγκαταλελειμμένων και ερειπωμένων κτιρίων της Αθήνας, ετοιμάζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι, σύμφωνα με το «Έθνος» να ελευθερωθούν χώροι με την προοπτική της ανάπλασης, αλλά και να μην υπάρχουν πια εστίες μόλυνσης που απειλούν τη δημόσια υγεία.

«Επιδίωξη μας είναι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας να προχωρήσουμε στην ανάπλαση περιοχών ή δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής της απόσυρσης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων να δημιουργήσουμε κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους, ώστε να αντιμετωπίσουμε εστίες μόλυνσης και εγκατάλειψης», δήλωσε στο «Έθνος» ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν μπει γύρω στα 1.800 κτίρια του κέντρου της Αθήνας, τα περισσότερα από τα οποία είναι μαζεμένα στην περιοχή Μεταξουργείου-Κεραμικού-Ψυρρή και Κουμουνδούρου, ενώ αρκετά βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως Πατήσια, Άγιος Παντελεήμονας, Κολωνός, Εξάρχεια κ.λ.π.

Στο ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι οι κατεδαφίσεις (ή αποσύρσεις κτιρίων, όπως τις χαρακτηρίζουν) μπορεί να είναι εκτεταμένες, καθώς η πλειονότητα των ακινήτων δεν φαίνεται βιώσιμη. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου εκτίμησε στο «Έθνος» ότι ενδέχεται να μπορέσουν να σωθούν περί τα 500 κτίρια, «σημαντικό νούμερο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

By