Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σήμερα κληρώνει για Παπαχρήστο και Ευσταθίου στην υπόθεση των εξοπολιστικών

Εν αναμονή της απολογίας του Δ. Παπαχρήστου και της απόφασης για προφυλάκιση του Π. Ευσταθίου

dikastiria600_030114

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, όπως αναφέρουν οι συνήγοροι του, δηλώνει ότι είναι στη διάθεση των αρχών και ότι θα εισφέρει στην ανάκριση όσα στοιχεία γνωρίζει για την υπόθεση. Τονίζεται, ωστόσο, από την υπεράσπιση του, ότι ο 78χρονος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και αμνησία. Τον κ. Παπαχρήστο κατονόμασε στην απολογία του ο προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Α.Κάντας.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας WEGMANN, φέρεται να έδωσε στον κ. Κάντα συνολικό ποσό 750. 000 ευρώ για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού. Η εν λόγω σύμβαση υπεγράφη στις 5/7/2001 επί θητείας Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ μεταξύ δημοσίου και εταιρείας KRAUUS – MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες για την υπόθεση αφορούν ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σήμερα η απόφαση για προφυλάκιση του Π. Ευσταθίου

Διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι ο κατηγορούμενος σημειώθηκε μετά την πολύωρη απολογία του Παναγιώτη Ευσταθίου, που εκπροσώπησε γερμανική εταιρεία Αtlas Elektronik για δύο εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας. Μετά την απολογία του 83χρονου Π. Ευσταθίου, ο ανακριτής διαφθοράς Γ. Μαλλής είχε την γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κρατηθεί προσωρινά ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο κ. Ευσταθίου παραμείνει κρατούμενος έως σήμερα που θα συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να λύσει τη διαφωνία και να αποφανθεί για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του. Ο 83χρονος όταν ενημερώθηκε ότι ο ανακριτής Γ. Μαλλής έκρινε ότι πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, από τους λογαριασμούς του κ. Ευσταθίου διακινήθηκε ένα ποσό συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη. Ο 83χρονος εμπλέκει στην υπόθεση της διακίνησης μιζών για προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, τουλάχιστον δέκα πρόσωπα εκ των οποίων δύο διετέλεσαν αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων του Στρατού και του Ναυτικού. Φέρεται επίσης να κατονόμασε τρεις ή τέσσερις Γερμανούς υπηκόους, υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής εταιρείας ως τα πρόσωπα που «μοίρασαν τα χρήματα». Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By