Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιατί κάνει πίσω η κυβέρνηση για τον αντιρατσιστικό νόμο

Οι πιέσεις της Άγκυρας, οι απειλές μουσουλμάνων βουλευτών, οι αντιδράσεις του ΚΚΕ – Στα πρόθυρα παραίτησης ο Ρουπακιώτης;

xrysiavgivouliΠολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.  Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει κατ” αρχήν την εικόνα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (ο οποίος «υποσχόταν» πως το προσχέδιο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέχρι σήμερα) τελεί υπό καθεστώς παραίτησης. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο κ. Ρουπακιώτης, το νομοσχέδιο θα έθετε εκτός νόμου κόμματα που δημόσια προκαλούν ρατσιστικού χαρακτήρα βιαιοπραγίες, ενώ θα επιβάλονταν και ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων και έκπτωσης της βουλευτικής ασυλίας σε πολιτικά πρόσωπα με ανάλογη δράση.

Ημιεπισήμως, στελέχη της κυβέρνησης σημειώνουν πως το νομοσχέδιο θα καθυστερήσει, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτη και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, καθώς χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία, προκειμένου να αποφευχθούν «προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν». Δεν διευκρινίζεται ποιά είναι αυτά, ωστόσο πληροφορίες του thepaper.gr το Μαξίμου προβληματίζουν οι αναφορές σε ορισμένες διατάξεις, όπως για παράδειγμα εκείνη που . Για παράδειγμαη πρόβλεψη για ποινές σε ομάδες ή φορείς που προωθούν την «εχθροπάθεια και την αντιπαλότητα» ή εκείνη που αναγάγει σε ποινικό αδίκημα την άρνηση αναγνώρισης γενοκτονιών. 

Η πρώτη εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει – όπως ήδη το έχει κάνει – αντιδράσεις κομμάτων όπως το ΚΚΕ το οποίο υποστηρίζει ότι το ν/σ είναι πρόσχημα για να παταχθεί το κομμουνιστικό κίνημα.

Όπως αναφέρει ο Περισσός, το νομοσχέδιο δεν είναι αθώο, ούτε στοχεύει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και εκτιμά ότι «αποτελεί προπομπό για επικίνδυνες διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, τη δράση ριζοσπαστικών οργανώσεων και των κομμουνιστών», διαβλέποντας στοχοποίηση και περιορισμό της πολιτικής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων «με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ρατσισμού».

Η δεύτερη, έννοια, αυτή της γενοκτονίας, έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στην… Άγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί επ” ουδενί να υπάρξει αναφορά σε γενοκτονίες, καθώς εδώ και δεκαετίες η Τουρκία αρνείται συστηματικά να αναγνωρίσει γενοκτονία των Ποντίων ή των Ελλήνων στη μικρασιατική καταστροφή. Επιπλέον, μουσουλμάνοι βουλευτές, όπως ο Α. Χατζηοσμάν του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, έχει διαμηνύσει ότι εφόσον υπάρξει αναφορά περί γενοκτονιών, θα αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι, στόχος του νομοσχεδίου θα ήταν η δράση -σε πολλές φορές περιπτώσεις στα όρια της νομιμότητας- της Χρυσής Αυγής, αλλά υποστηρίζουν ότι κάποιες διατάξεις θα μπορούσαν να επιφέρουν ενστάσεις, γι” αυτό και το ν/σ αποσύρεται προσωρινά.

Δηλώσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου
Alexandros Katsis

Σε ανακοίνωση της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζήτησε να «μην υπάρξει καμία αναβολή, να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο, που πρέπει να στηρίζεται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει  το ΠΑΣΟΚ».

Όπως τόνισε, «η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί επιτέλους στην πρωτοπορία των χωρών της Ευρώπης και να ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε στα θέματα αυτά» και «καμία συντηρητική μειοψηφία δεν πρέπει να ανακόψει αυτή την πορεία».

Ενώ επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει να τεθεί υπόψη του το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου.

By