Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Καθυστερημένη η παραδοχή Σρέντερ για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβαν Μρκιτς επεσήμανε πως ο Σρέντερ είπε αυτό που ήταν σε όλους γνωστό αλλά «η δήλωσή του ήρθε λίγο καθυστερημένα»

serbia-ministeraffairs

Η δήλωση του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ήταν παράνομος, έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στη Σερβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβαν Μρκιτς επεσήμανε πως ο Σρέντερ είπε αυτό που ήταν σε όλους γνωστό αλλά «η δήλωσή του ήρθε λίγο καθυστερημένα».

«Εμείς πάντοτε υποστηρίζαμε ότι το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ισχύ τους» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σρέντερ, πριν από τρεις ημέρες, στο Αμβούργο, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την κρίση στην Ουκρανία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως παραβίαση ήταν και ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας. Εμείς (η Γερμανία) μαζί με το ΝΑΤΟ στείλαμε τα αεροσκάφη στη Σερβία για να βομβαρδίσουν ένα κυρίαρχο κράτος, χωρίς να υπάρχει έγκριση από το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Γι” αυτόν τον λόγο, τόνισε ο κ. Σρέντερ, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι σήμερα «κουνάνε το δάχτυλο» στη Ρωσία αφού, όπως είπε, και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ.

By