Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Και ελεγκτής και παίκτης η Black Rock

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ αγορές μετοχών από τον Αμερικανικό Οίκο

Του Αντώνη Τάντουλου

BLACKROCK BARCLAYS TERMS

Κάθε φορά που ένας διεθνής επενδυτικός οίκος αναγκάζεται να απαντήσει στο ερώτημα πως μπορεί να παρέχει ελεγκτικές υπηρεσίες σε επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα να είναι και επενδυτής στις μετοχές τους χωρίς αυτό να τον καθιστά ύποπτο για προνομιακή πληροφόρηση, η απάντηση είναι κοινή.

Υποστηρίζουν πως τα στεγανά ασφαλείας είναι τέτοια που δεν υπάρχει περίπτωση επικοινωνίας μεταξύ του ελεγκτικού βραχίονα και του επενδυτικού και τονίζεται πως ο εσωτερικός έλεγχος εξασκείται υπό αυστηρότατα κριτήρια και διαφάνεια.

Άλλωστε είναι γνωστό πως ειδικά με τους Αμερικάνικους εποπτικούς μηχανισμούς δεν «παίζεις» και δεν είναι σπάνια τα περιστατικά τεράστιων προστίμων που έχουν επιβληθεί για παραβάσεις εσωτερικής πληροφόρησης (inside information) και αξιοποίησης πληροφοριών αγοράζοντας ή πουλώντας μετοχές (frond running).

Όπως και να έχουν τα πράγματα στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό παρασκήνιο, γεγονός είναι πως από το περασμένο καλοκαίρι κλιμάκια του Αμερικάνικου επενδυτικού ομίλου Black Rock βρίσκονται στην Ελλάδα προκειμένου να περάσουν από stress test τις τράπεζες.

Και στην ίδια χρονική περίοδο το επενδυτικό τμήμα της Black Rock από την 1ηΙουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου φαίνεται να έχει αγοράσει ούτε λίγο ούτε πολύ Ελληνικές μετοχές συνολικής σημερινής άξιας της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τα δεδομένα της αγοράς μας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο οικονομικός αναλυτής Γιώργος Σαββάκης τα επιμέρους χαρτοφυλάκια της Black Rock από το καλοκαίρι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου αγόρασαν, περίπου 18 εκατ. μετοχές του ΟΠΑΠ (160 εκατ. ευρώ) που αποτελεί και την μεγαλύτερη θέση.

Την ίδια περίοδο αγοράστηκαν και διατηρούνται, 2,87 εκατ. μετοχές ΕΛΠΕ, 2,18 εκατ. μετοχές Motor Oil, 2,11 εκατ. μετοχές Alpha Bank, 32 χιλ. μετοχές Πειραιώς, 533 χιλ. μετοχές Εθνικής, 137 χιλ. μετοχές Μυτιληναίος, 122 χιλ. μετοχές ΟΤΕ, 83 χιλ. μετοχές Τιτάνα, 278 χιλ. μετοχές Coca Cola, 142 χιλ. μετοχές Jumbo, 105 χιλ. μετοχές ΕΧΑΕ, 33 χιλ. μετοχές ΜΕΤΚΑ, 1,04 εκατ. μετοχές MIG, 166 χιλ. μετοχές ΔΕΗ, 49 χιλ. μετοχές Folli Follie, 149 χιλ. μετοχές Βιοχάλκο και 40 χιλ. μετοχές Frigoglass.

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό οι παραπάνω μετοχές σήμερα αποτιμώνται περί τα 220 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην περιοχή των 1.150 μονάδων ενώ τον περασμένο Ιούλιο βρισκόταν στις 850 μονάδες.

Για τους επαγγελματίες του χώρου δε η κίνηση αυτή του Γ.Δ. σε σύγκριση με τις θέσεις που «έχτισε» η Black Rock το προηγούμενο τρίμηνο παραπέμπουν σε υπεραξίες της τάξεως του 15% αν όχι περισσότερο.

Καθόλου άσχημα δηλαδή για τους διαχειριστές του Οίκου δεδομένου ότι τέτοιες αποδόσεις θεωρούνται ως εξαιρετική επίδοση σε ετήσια βάση, ενώ στην χρηματιστηριακή πιάτσα της Αθήνας ακούγονται κάποια σχόλια του τύπου πως οι άνθρωποι της Black Rock μάλλον δεν βιάζονται να μας εγκαταλείψουν…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By