Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καλά νέα για τους εργαζομένους…έρχονται αυξήσεις μισθών

Σε άτυπη συμφωνία για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας φαίνεται ότι καταλήγουν εργαζόμενοι και εργοδότες, με μισθούς και επιδόματα να έχουν θετικό πρόσημο

nomosxedio660_310114
Παράθυρο… για μικρή αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων ανοίγει από τις πρώτες άτυπες συζητήσεις μεταξύ εργοδοτών κι εργαζομένων για νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν σε διατήρηση του επιδόματος γάμου και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας. Στις 31 Δεκεμβρίου έληξε η προηγούμενη ετήσια σύμβαση -την οποία δεν είχε υπογράψει ο ΣΕΒ- και πια διανύουμε το τρίμηνο στάδιο της μετενέργειας.

Με πιο απλά λόγια, όλοι οι φορείς, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ (έμποροι), ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) και ΓΣΕΕ (εργαζόμενοι) θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου για μισθούς και επιδόματα.

Τι θα πάρουν οι εργοδότες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στις επαφές που έχουν γίνει πρότεινε το ποσοστό 3,9% της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση, να επιστραφεί ανταποδοτικά στις κατώτατες αμοιβές.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έχει κάνει λόγο για τριετή σύμβαση, η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου του 2014 και θα λήξει στο τέλος του 2016. Το ετήσιο ποσοστό αύξησης θα είναι 1,3% ετησίως. Στελέχη του ΣΕΒ, μιλώντας στο «Εθνος», κινήθηκαν σε διαφορετική γραμμή: «Ο ΣΕΒ θέλει ένα νέο σύγχρονο πρότυπο συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μια συλλογική σύμβαση που θα είναι και λειτουργική και όχι προσχηματική. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε την πρότασή μας, την οποία και θα καταθέσουμε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου».

Σε ό,τι αφορά το επίδομα γάμου, τα ίδια στελέχη του ΣΕΒ υπενθυμίζουν ότι πρώτος ο Σύνδεσμος ήταν εκείνος που με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των μελών του πέτυχε να το διατηρήσει. Η διατήρηση του επιδόματος γάμου αλλά και η επίτευξη συμφωνίας σε μια σειρά θεσμικών αιτημάτων (που ενδεχομένως θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις και στο εισόδημα) κυριαρχούν στην ατζέντα της ΓΣΕΕ.

misthos640_310114

By