Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ – Γαλλία – Ισραήλ καλούν τη Ρωσία να μην παραδώσει όπλα στον Άσαντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρίνουν σημαντικό το ρόλο της Ρωσίας για το τέλος του εμφυλίου στη Συρία.

SYRIAΗ κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίτευξη συνεργασίας με τη Ρωσία, ώστε οι δύο χώρες να συμβάλουν στο να συναντηθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές της Συρίας στην προτεινόμενη ειρηνευτική διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα υποστηρίζει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ασαντ είχε δηλώσει σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι η Ρωσία δεσμεύεται από ένα συμβόλαιο του 2010 για αποστολή πυραύλων τύπου S-300 για την αεράμυνα της χώρας. Ρωσική πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι οι πύραυλοι δεν έχουν ακόμα αποσταλεί. «Κάτι τέτοιο προκαλεί ανησυχίες, αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε ότι ο ρόλος που παίζει εδώ η Ρωσία είναι ως σημαντικός εταίρος στην προσπάθεια να βρεθούν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι συμφωνούμε με τους Ρώσους σε κάθε ζήτημα που αφορά τη Συρία, αλλά τους βλέπουμε ως σημαντικούς εταίρους στην προσπάθεια για μια πολιτική μετάβαση. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι αυτοί από την πλευρά τους δεν επιδιώκουν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Copyright: The Telegraph | Sebastiano Tomada
Copyright: The Telegraph | Sebastiano Tomada

Το Ισραήλ εξέφρασε ανησυχίες ότι το σύστημα αεράμυνας απειλεί την ασφάλεια της χώρας και η κυβέρνηση θα ενεργήσει προκειμένου να αποτρέψει τον Ασαντ από να το θέσει σε λειτουργία.

Ο Ασαντ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συμμετείχε κατ` αρχήν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση, όμως η όποια συμφωνία μεταξύ τους θα έπρεπε στη συνέχεια να εγκριθεί από το λαό με δημοψήφισμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αλ Μανάρ, το τηλεοπτικό κανάλι της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο Ασαντ ρωτήθηκε αν θέτει όρους για να συμμετάσχει σε συνομιλίες. «Η μοναδική προϋπόθεση είναι οτιδήποτε συμφωνηθεί να τεθεί στην κρίση της συριακής κοινής γνώμης σε δημοψήφισμα», απάντησε.

Ο Σύρος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι στη χώρα του «υπάρχει πραγματικά μια λαϊκή πίεση» προκειμένου να ανοίξει το μέτωπο του Γκολάν με το Ισραήλ που έχει καταλάβει την περιοχή αυτή από το 1967. «Υπάρχει μια σαφής λαϊκή πίεση για να ανοίξει αυτό το μέτωπο αντίστασης (κατά του Ισραήλ) (…). Ευθύνονται πολλοί παράγοντες για αυτό, όπως οι επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιθέσεις», πρόσθεσε. Ο Ασαντ δήλωσε «πολύ αισιόδοξος»  για τη νίκη του στρατού του απέναντι στους αντάρτες. «Υπάρχει ένας παγκόσμιος πόλεμος κατά της Συρίας και της πολιτικής αντίστασης (σ.σ. Συρία, Ιράν και Χεζμπολάχ) όμως είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη νίκη», είπε.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2014, δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, εφόσον τον θέλει ο λαός.

(Πηγή: offsite.com.cy)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By