Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καμία συμφωνία για επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία

H συνέχιση των συνομιλιών είναι άσκοπη όσο το Κίεβο επιδιώκει στρατιωτική νίκη σε βάρος των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία

lavrof600_080314

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο για την επίτευξη εκεχειρίας ή την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ανατολική Ουκρανία ολοκληρώθηκαν οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βερολίνο, όπως δήλωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν είμαστε σε θέση να αναφέρουμε θετικά αποτελέσματα για την επίτευξη εκεχειρίας ή για την πολιτική διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η εκεχειρία πρέπει είναι άνευ όρων».

Οι τέσσερις υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου είτε σήμερα Δευτέρα είτε την Τρίτη, ωστόσο, ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως η συνέχιση των συνομιλιών είναι άσκοπη όσο το Κίεβο επιδιώκει στρατιωτική νίκη σε βάρος των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον, αρνήθηκε τις κατηγορίες του Κιέβου για παραβιάσεις των συνόρων από ρωσικά άρματα.

Τόνισε ωστόσο πως «λύθηκαν όλα τα ζητήματα» σχετικά με την ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία παραμένει επί δύο ημέρες ακινητοποιημένη στη ρωσική πλευρά των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.

Σημειώνεται πάντως πως λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις Λαβρόφ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι κατά τις επαφές επετεύχθη «κάποια πρόοδος» σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στο Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένων «του τερματισμού των εχθροπραξιών» και των συνθηκών υπό τις οποίες μπορεί να άρχισε «η διαδικασία πολιτικής διευθέτησης».

Μιλώντας νωρίτερα, ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα πως έχει επιτευχθεί πρόοδος σε «κάποια θέματα των συζητήσεων», παραδεχόμενος παρά ταύτα ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

By