Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Καμία συνέπεια για τους Έλληνες παραγωγούς»

Από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού που αφορά τη διανομή αποζημιώσεων

EE

Δεν υφίστανται, στην παρούσα φάση, συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού που αφορά τη διανομή αποζημιώσεων της τάξεως των 125 εκατ. ευρώ σε Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι εθίγησαν από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ρωσία, συνεπεία της κρίσης στην Ουκρανία.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, από ελληνικής πλευράς, δεν έχουν προς το παρόν υποβληθεί αιτήσεις αποζημίωσης βάσει του έν λόγω κανονισμού. Αντιθέτως έχουν υποβληθεί βάσει του κανονισμού που αφορούσε τα ροδάκινα κ.α., η εφαρμογή του οποίου δεν ανεστάλη.

Το θέμα της αναστολής της εφαρμογής του πρώτου κανονισμού αναμένεται να συζητηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο σήμερα στις Βρυξέλλες και προκλήθηκε επειδή οι αιτήσεις αποζημιώσεων, που σε μεγάλο βαθμό προήλθαν από Πολωνούς παραγωγούς, υπερέβησαν σημαντικά τα 125 εκατ ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος θα υιοθετηθούν τάχιστα, ίσως και εντός των προσεχών ημερών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, σε σχόλιο για την απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τη βοήθεια για το ρωσικό εμπάργκο προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit- Hellas), υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αναστολή δεν επηρεάζει τα συγκεκριμένα μέτρα για τον τομέα των ροδάκινων και νεκταρινιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει νέα μέτρα, πιθανώς στο πλαίσιο της επιτροπής διαχείρισης, που ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014.

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit- Hellas), Γιώργος Πολυχρονάκης, δήλωσε:

«Ως είναι γνωστό η βοήθεια ορίστηκε σε 125 εκατομμύρια ευρώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να την αναστείλει, καθώς ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει περισσότερη βοήθεια από ό, τι πράγματι εξήγαν, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία ζήτησε βοήθεια για τα αγγούρια που υπερβαίνουν το 487% από αυτά που εξάγονται ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την επείγουσα βοήθεια που είχε συσταθεί για τον περιορισμό των ζημιών που προκλήθηκαν στον τομέα των φρούτων και λαχανικών από την ρωσική απαγόρευση σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά, καθώς αμφισβήτησε τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από ορισμένες χώρες, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας».

Ο εκπρόσωπος του Επιτροπής Γεωργίας, Roger Waite, εξήγησε ότι οι αιτήσεις για ορισμένες χώρες είναι πολλές φορές οι μέσες ετήσιες εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ζήτηση ενίσχυσης για ορισμένα προϊόντα είναι αρκετές φορές υψηλότερη από τις συνολικές μέσες ετήσιες εξαγωγές από την ΕΕ προς τη Ρωσία. Η Επιτροπή προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει ένα πιο συγκροτημένο σχέδιο» σημείωσε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να στηρίξει τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν χάσει ξαφνικά μία σημαντική αγορά, λόγω των ρωσικών μέτρων» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γεωργία, Dacian Ciolos και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νέο σύστημα για τις επόμενες ημέρες, ώστε η βοήθεια να είναι να πιο στοιχειοθετημένη και αποτελεσματική.

Για τον Κανονισμό των 125 εκατ. ευρώ, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η εξειδίκευση των κονδυλίων για την απόσυρση, την «πράσινη απόσυρση» και τη μη συγκομιδή κατά προϊόν και κατά κράτος- μέλος, πρέπει να ζητηθεί να προσδιορίζεται σε ποσοστό της παραγωγής τους με βάση τον μεσοσταθμικό μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς τη Ρωσία και όχι με την αρχή του «πρώτου αιτούντος» μέχρι την εξάντληση του κονδυλίου στο σύνολο της ΕΕ.

Αυτή την άποψη, με την οποία συμφωνούν και οι Ισπανοί, υπέβαλε ο Σύνδεσμος, ξανά σήμερα, διά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμπόρων Φρούτων και Λαχανικών EUCOFEL προς τον επίτροπο Γεωργίας, προκειμένου να τη λάβει υπόψη του στο υπό παρουσίαση νέο σύστημα.

By