Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καμίνης: 160 εκατ. ευρώ για καταπολέμηση της ανεργίας

Σχέδιο με εξαετή διάρκεια εφαρμογής από την ΕΕ

anergia600_310114i

Η εφαρμογή του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» και η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων της Ευρώπης, σύμφωνα με τους εισηγητές του «Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων» που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Γκάζι και συνεχίζεται το Σάββατο στις 11:00 το πρωί, στον Πειραιά.

Ως πρώτη προτεραιότητα για την Ευρώπη χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος που χαρακτήρισε το φαινόμενο «στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη της εφαρμογής αποτελεσματικότερων πολιτικών απασχόλησης κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

«Ηφαίστειο πάνω στο οποίο καθόμαστε» χαρακτήρισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, την ανεργία των νέων, και τόνισε ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην χώρα μας, ξεπερνά το 60%, κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά.

Ο δήμαρχος της Αθήνας, δήλωσε ότι θα διατεθούν συνολικά 160 εκατ. ευρώ, κυρίως από κοινοτικούς αλλά και εθνικούς πόρους για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην πόλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αποφασίσει την αποδέσμευση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας κατά την περίοδο 2014-20.

Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί σε περιοχές όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25%. Στο ποσοστό αυτό βρίσκεται η ανεργία των νέων σε 13 χώρες – μέλη ενώ ξεπερνά το 50% σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Η δράση «Εγγύηση για τη Νεολαία» προβλέπει ότι όλοι οι νέοι κάτω των 25 -είτε είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες απασχόλησης είτε όχι- θα λαμβάνουν εργασία, μαθητεία, πρακτική άσκηση ή συνέχιση της εκπαίδευσής εντός 4 μηνών αφότου εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι.

Την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα με ωφελούμενους 230.000 νέους, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του πριν από δυο μέρες στο υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By