Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ποιος είναι ο «καναδικός ΟΠΑΔ»

Κατέχει το 26,6% του Ελ. Βενιζέλος.

Του Νίκου Φιλιππίδη

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Στα χέρια του «καναδικού ΟΠΑΔ», στον οποίο είναι ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Έφιππη Αστυνομία των βουνών και των Εφέδρων, βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό που κατέχει πλέον ιδιώτης μέτοχος στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μετά την παραχώρηση του τομέα των αεροδρομίων από την γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Hochtief, στο συνταξιοδοτικό ταμείο από τον Καναδά PSP Investments (Public Sector Pension Investment Board), οι Καναδοί αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους με ποσοστό 26,6% μετά από το 55% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Πλέον οι Γερμανοί της Hochtief διατηρούν ένα ποσοστό της τάξεως του 13,33% μέσω της επίσης θυγατρικής τους Hochtief Airport Capital, ενώ 5% διατηρεί η οικογένεια Κοπελούζου. Σημειώνεται ότι στο 13,33 που κατέχει η Hochtief Airports Capital μετέχουν και επενδυτικά κεφάλαια από τον Καναδά.

Η PSP Investments, που ιδρύθηκε το 2000, είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών προγραμμάτων του Καναδά, με πόρους ύψους 64,5 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο του 2012.

Εντολή της είναι να διαχειρίζεται τα προγράμματα αυτά προς το καλύτερο όφελος των συνταξιοδοτουμένων και να επενδύει, αποσκοπώντας στη μέγιστη απόδοση, χωρίς αχρείαστους επενδυτικούς κινδύνους. Πρόσφατα επένδυσε στην εξαγορά του 30% μια δασώδους έκτασης στην νήσο Kaingaroa στην Νέα Ζηλανδία. Από την συγκεκριμένη έκταση γίνονται σημαντικές εξαγωγές ξυλείας προς χώρες της Ασίας στις οποίες η διοίκηση του Ταμείου διέκρινε επενδυτικές ευκαιρίες.

Διαθέτει περί τους 400 εργαζομένους, οι οποίοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, μεταξύ άλλων, στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του real estate. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Μόντρεαλ και το διοικητικό κέντρο στην Οτάβα.

Το μέγα ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Καναδοί επενδυτές που αγόρασαν τις συμμετοχές της Hochtief Airports και το εάν πρόκειται να μεταπωλήσουν. Υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας βρίσκεται στο πλάνο αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης.

By