Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας»

Οι πολιτικοί στόχοι του κινήματος

pasokA-allagiA

«Ο πολιτικός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια να σταθεί η χώρα όρθια και να βγει από το μνημόνιο, την επιτήρηση της τρόικας και να αλλάξει σελίδα» αναφέρεται σε ανακοίνωση για τους πολιτικούς στόχους του κινήματος με ορίζοντα την προεδρική εκλογή το Φεβρουάριο.

Όπως σημειώνεται, επίσης, με νόημα «κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, ιδίως τώρα που είναι ανοικτά τα δύο μεγάλα θέματα: η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Το πλήρες κείμενο του τομέα ενημέρωσης του ΠΑΣΟΚ έχεις ως εξής:

Το ΠΑΣΟΚ έχει σαφείς πολιτικούς στόχους, οι οποίοι συνδέονται με τις ανάγκες της χώρας:

  • Το πρώτο μας θέμα είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να συμφωνηθεί το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα και η αλλαγή σελίδας.
  • Το δεύτερο είναι να ολοκληρωθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Φεβρουάριο.
  • Και το τρίτο θέμα είναι η συγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, με κορμό το ΠΑΣΟΚ γιατί αυτό είναι που δίνει ώθηση στις απόψεις μας, στις προγραμματικές μας αντιλήψεις και μας επιτρέπει να παίξουμε τον ρόλο μας υπέρ της χώρας.

Κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, ιδίως τώρα που είναι ανοικτά τα δύο μεγάλα θέματα: η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα πλαστό δίλημμα, όπως αποδείχτηκε στις ευρωεκλογές. Στόχος μας είναι το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή στρατηγική συμμαχιών μέσα στο νέο τοπίο, το οποίο είναι πολύπλοκο, με νέους παράγοντες. Η απομόνωση του ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στο να αναπτύξει τη σχέση του με την κοινωνία και να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση. Αυτό είναι βλαπτικό και για την παράταξη και για τη χώρα.

Άλλωστε, τα ζητήματα που αφορούν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τα συζητήσαμε εκτενώς στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και μετά από πολλή σκέψη και περίσκεψη υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με ευρεία πλειοψηφία, υπέρ ενός ανοικτού προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, με κορμό πάντα το ΠΑΣΟΚ και τις οργανώσεις του, αλλά με ανοίγματα στην κοινωνία των πολιτών, σε άλλα κόμματα, σε άλλες κινήσεις, σε άλλα πρόσωπα, ώστε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση.

Όλοι κλήθηκαν να μετάσχουν στις συζητήσεις αυτές. Δεν είναι δυνατόν να ανακυκλώνουμε συνεχώς αυτά τα ζητήματα και κυρίως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ που είναι ένας προσανατολισμός ευθύνης και σοβαρότητας. Αυτό σημαίνει ότι έχει απορριφθεί η στρατηγική της ουράς του ΣΥΡΙΖΑ υπό οποιαδήποτε εκδοχή και αν αυτή έχει προταθεί.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και συνεχίζει να κάνει κινήσεις ενότητας. Μετά τις, κατά κοινή ομολογία, αθλιότητες της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο, προκάλεσε τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη. Είναι πάρα πολύ απλός ο τρόπος να ανταποκριθείς σε αυτές τις κινήσεις ενότητας. Το έκανε ο Κ. Σημίτης με τον καλύτερο τρόπο.

Δυστυχώς όμως, την ίδια εμπειρία είχαμε και στις ευρωεκλογές όπου ήταν προφανές ότι κάποιοι στήριξαν άλλα κόμματα ή αδρανοποιήθηκαν και περίμεναν την εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης, αλλά αυτή δεν ήλθε. Και αυτό ανέβαλε ορισμένες κινήσεις για κάποιους μήνες, αλλά δυστυχώς δεν αφομοιώθηκαν τα διδάγματα αυτά πλήρως.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα Δημοκρατίας από κανέναν. Η Δημοκρατία δεν είναι μια ρητορική επιδίωξη, μια δήλωση δήθεν νεωτερική. Είναι μια πολιτική στάση τις κρίσιμες στιγμές, όταν μεγάλες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά.

Εμείς έχουμε λάβει όλες τις μεγάλες αποφάσεις από το 2012 και μετά, είτε στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είτε στο Επίπεδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου με απολύτως δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο.

Δεν θα αφήσουμε λοιπόν κανέναν να διαταράξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Παράταξη και κυρίως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα. Και δεν θα παρακολουθήσουμε κανέναν στους προσωπικούς του σχεδιασμούς και στην έλλειψη αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης. Θα συνεχίσουμε κανονικά αυτά που έχουμε σχεδιάσει.

Τα κλιμάκιά μας θα λειτουργήσουν όλα πλήρως, θα συγκροτήσουμε τις νομαρχιακές και δημοτικές επιτροπές οργάνωσης του Συνεδρίου, θα συγκροτηθούν τα δίκτυα σε τομεακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και θα προχωρήσουμε την επεξεργασία του προγράμματος ενεργοποιώντας όλους αυτούς που στρατεύτηκαν στην υπόθεση του προγράμματος μέσα από τη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Ειδικά οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ και οι άλλες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ασχολούνται με λάθος θέματα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ενότητας του χώρου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πολιτικού προσανατολισμού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αντίθεσης.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει μία άποψη την οποία πολλοί άλλοι εξέθεσαν σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορα σώματα. Τις συζητήσαμε, τις συνεκτιμήσαμε, τις συνθέσαμε και καταλήξαμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα σε σχέση με τις κινήσεις μας. Δεν είναι δυνατόν να επανερχόμαστε διαρκώς στα ίδια θέματα. Δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή για τη χώρα την περίοδο αυτή από το να δημιουργείς προβλήματα αμφισβήτησης της οργανωτικής υπόστασης, της εκπροσώπησης και του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ.

Ο πολιτικός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια να σταθεί η χώρα όρθια και να βγει από το μνημόνιο, την επιτήρηση της τρόικας και να αλλάξει σελίδα. Ποιο είναι άραγε το προγραμματικό ζήτημα το οποίο επείγει και στο οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει το στίγμα του;

Δεν θα ανεχθούμε επίσης την εκμηδένιση των ηρωικών προσπαθειών των βουλευτών μας και των στελεχών μας. Όλη αυτή την καθημερινή συμβολή στην κυβέρνηση και στη Βουλή που γίνεται προκειμένου να αποτραπούν λάθη, να γίνουν οι σωστές επιλογές, να προχωρήσουμε σε ζητήματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και κοινωνικής προστασίας και αποκατάστασης των αδικιών, όλη αυτή η τεράστια δουλειά η οποία είναι καταγεγραμμένη, δεν μπορεί να αμφισβητείται. Δεν μπορεί να εκμηδενίζεται και να ευτελίζεται και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, αντί να εμφανίζεται τώρα ως το κόμμα και η ομάδα ανθρώπων που έχουν στην πραγματικότητα το βάρος της παρακολούθησης των ισορροπιών της διαπραγμάτευσης και του στρατηγικού προσανατολισμού της διαπραγμάτευσης, να εμφανίζεται και πάλι ως μια μίζερη, εσωστρεφής ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα και με το παρελθόν. Αυτό είναι βαριά προσβολή όλου του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και υποτίμηση της δουλειάς που κάνουν κυρίως οι βουλευτές μας».

By