Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καρδιακό επεισόδιο με τις ακτινοβολίες;

Οι ακτινοβολίες κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά επεισόδια.

breast_cancer_633_451Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα οι ακτινοβολίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των γυναικών για έμφραγμα ή άλλη καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς,  ο κίνδυνος αρχίζει λίγα χρόνια μετά την έκθεση στις ακτίνες και συνεχίζεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ αυξάνεται ανάλογα με τη δόση της ακτινοβολίας που δέχεται η καρδιά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.200 καρκινοπαθών γυναικών περίπου από τη Σουηδία και τη Δανία, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία κατά την περίοδο 1958- 2001. Από αυτές, οι 963 υπέστησαν έμφραγμα ή εμφάνισαν άλλο καρδιολογικό πρόβλημα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές  διαπίστωσαν ότι ανάλογα με τη δόση ακτινοβολίας που έχει δεχτεί κάθε γυναίκα η πιθανότητα σοβαρού στεφανιαίου επεισοδίου αυξανόταν. Κάθε μία πρόσθετη μονάδα ακτινοβολίας, ο κίνδυνος αύξανε κατά 7,4%. Η μέση δόση που είχαν λάβει οι γυναίκες κατά τη θεραπεία τους, ήταν 4,9 gray, πράγμα που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου κατά περίπου 36%. Σήμερα πάντως, η τυπική δόση είναι μικρότερη (ένα έως πέντε gray).

Οι γυναίκες που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες δόσεις ακτινοβολίας (15,8 gray κατά μέσο όρο), είχαν σημαντικά αυξημένο κατά 116% κίνδυνο για την καρδιά τους. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες όπου ο όγκος είχε εμφανιστεί στον αριστερό μαστό, στο οποίο βρίσκεται πιο κοντά η καρδιά. Η μέση έκθεση της καρδιάς στην ακτινοβολία ήταν 6,6 gray για τις γυναίκες με όγκο στον αριστερό μαστό και 2,9 gray για όγκο στον δεξί μαστό.

Η ακτινοβολία φαίνεται να κάνει ζημιά στις αρτηρίες, καθιστώντας τις πιο επιρρεπείς στη σκλήρυνση και τη θρόμβωση.

 

By