Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Καρφιά» Πούτιν προς τους ηγέτες των G7

Συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης

HOLLANDE-master675

Με ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια κατά των ηγετών της G7 που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω δηλώσεων που έκανε σήμερα από την Αγία Πετρούπολη.

Ο κ. Πούτιν επρόκειτο να φιλοξενήσει τους ηγέτες στη σύνοδο της G8 που ήταν προγραμματισμένη να γίνει αυτήν την εβδομάδα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Όμως οι υπόλοιπες επτά χώρες (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία) του χάλασαν τα σχέδια μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο και αποφάσισαν να οργανώσουν μια σύνοδο χωρίς αυτόν στις Βρυξέλλες.

Στην ερώτηση πώς αισθάνεται για αυτό, ο κ. Πούτιν μόλις που έκοψε το βήμα του για να απαντήσει στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στη βάση μιας μεγάλης σκάλας στη Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία,  όπου είχε πάει να συζητήσει την πολιτική της χώρας στο θέμα της Αρκτικής. «Θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή όρεξη» είπε, συνεχίζοντας τον δρόμο του.

Η G7 μετονομάστηκε σε G8 το 1997, όταν εντάχθηκε σ” αυτήν η Ρωσία, γεγονός που θεωρήθηκε σημαντικό επίτευγμα στην προσέγγιση της Μόσχας με τη Δύση. Όμως η κρίση στην Ουκρανία έχει επαναφέρει τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ψυχροπολεμικά επίπεδα. Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων, βουλευτών και εταιρειών που σχετίζονται με τον κ. Πούτιν.

Σημειώνουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναχωρεί σήμερα για τη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 70 ετών από την Απόβαση της Νορμανδίας. Αργότερα μέσα στην Πέμπτη, θα έχει συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ.

By