Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κασουλίδης: Ιστορική η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο

Αναφερόμενος στις επικρίσεις ότι η άφιξη Μπάιντεν αποτελεί προεκλογικό επιχείρημα, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι πρόκειται για γελοιότητα

iwannis kasoulidis

Την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρος χαρακτήρισε ως ιστορικής σημασίας ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος παράλληλα έδωσε εξηγήσεις γιατί δεν προχώρησε το θέμα της Αμμοχώστου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του κυβερνητικού εκπρόσωπου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πρόθεση του Αμερικανού αντιπρόεδρου ήταν να προχωρήσει με τη διακηρυγμένη θέση του Αμερικανού Προέδρου για εφαρμογή των πρώτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τα μέτρα αυτά προνοούσαν την είσοδο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου εμπειρογνωμόνων για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έργα κοινής ωφελείας και να ελέγξουν την καταλληλότητα των κτιρίων.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η όλη προσπάθεια ναυάγησε επειδή υπήρξαν κάποιες απαράδεκτες αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας και επίδειξη κακής πίστεως από την πλευρά τους. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά αξίωσε οι εμπειρογνώμονες να είναι μόνο ξένοι και Τουρκοκύπριοι και να μην υπάρχει παρουσία Ελληνοκυπρίων εμπειρογνωμόνων.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η άφιξη Μπάιντεν αποτελεί προεκλογικό επιχείρημα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πρόκειται για γελοιότητα, γιατί το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου και αντιπροέδρου δεν διαμορφώνεται με βάση προεκλογικές σκοπιμότητες.

Όσον αφορά τις επικρίσεις για την επίσκεψη Μπάιντεν στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κάποιοι διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα περί αναβάθμισης του ψευδοκράτους και αγνοούν την ανάγκη αναβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

By