Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατέληξαν σε «οδυνηρή» συμφωνία για την Κύπρο

Αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, βοήθεια 10 δισ. ευρώ και διασφάλιση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

eurogroup

Συμφώνησαν Ευρωπαίοι και κυπριακή κυβέρνηση στους όρους για της χορηγηθούν 10 δισ. ευρώ δάνειο. Οι δανειστές ως αντάλλαγμα ζήτησαν να κλείσει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα (Λαϊκή)  και να προκαλέσουν σοβαρές ζημίες στις ανασφάλιστες καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων τους πλούσιους Ρώσους.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα βοήθειας, η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε «καλή» και «κακή», με την πρώτη να απορροφάται από την Τράπεζα Κύπρου, θα διασφαλιστούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη δόση της βοήθειας αναμένεται να εκταμιευτεί έπειτα από δύο μήνες, αφού τα στελέχη της τρόικας καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

«Το Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα μελλοντικό πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία στηρίζεται από όλα τα κράτη μέλη και από τους τρεις οργανισμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Το Eurogroup στηρίζει το λαό της Κύπρου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

«Ήταν πολύ δύσκολο να φτάσουμε εδώ. Η ανακοίνωση του Eurogroup περιγράφει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί και δεν είναι έκπληξη ότι οι βασικές αρχές της συμφωνίας είναι οι ίδιες με της προηγούμενης συμφωνίας του Eurogroup αν και αρκετές παράμετροι έχουν βελτιωθεί», ανέφερε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Από την αρχή ο σκοπός μας ήταν να βοηθηθεί η οικονομία της Κύπρου. Θα επιχειρηθεί σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου μέχρι το 2018», σημείωσε ο κ. Ντάισενμπλουμ και συμπλήρωσε πως «οι αλλαγές θα επιτρέψουν στην Κύπρο να επιστρέψει σε ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον. Η εφαρμογή στον τραπεζικό τομέα πρέπει να γίνει άμεσα».

Παράλληλα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε από την πλευρά της πως θα εισηγηθεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το «βαθμό» συμμετοχής του.

“Ολη η ανακοίνωση του Eurogroup

To Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσημότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.

Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.
Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.
Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.

Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε υποθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ’ αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup θα καλοσόριζε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Κύπρο εξασφαλίζει τη βιωσημότητα του προγράμματος.

Μέχρι τέλη Απριλίου η υπογραφή του Μνημονίου

Δύσκολο χαρακτήρισε το μέλλον της Κύπρου και του λαού της ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν που σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ».  «Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», συμπλήρωσε ο κ. Ρεν.

Ο επίτροπος Οικονομίας σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Task Force, η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, ενώ ανέφερε πως το Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ερωτώμενος για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι βάσει των Συνθηκών της Ε.Ε., τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Ικανοποιημένος ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε μετά τις μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ότι είναι «ικανοποιημένος» για τη νέα συμφωνία δανεισμού που συνήψε με τους διεθνείς πιστωτές.

«Είμαι ικανοποιημένος διότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

  •  Άμεση εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, των κατόχων ομολόγων και των ανασφάλιστων καταθετών, βάσει της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
  • Διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», με το πρώτο κομμάτι να ενσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Παροχή ρευστότητας στην Τράπεζα Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Προστασία των εγγυημένων καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

 

By