Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Όχι» σε κατάργηση μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία;

 Αντισυνταγματική σύμφωνα με πληροφορίες θα κρίνει την «μνημονιακή» διάταξη το ΣτΕ, αλλάζοντας το τοπίο για τις συλλογικές συμβάσεις

ergasias asfalisi
© FOSPHOTOS Alexandros KatsisΑλλαγή τοπίου στο θέμα των εργασιακών σχέσεων αναμένεται αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν το Συμβούλιο της Επικρατείας, να καταλήγει σε απόφαση κατάργησης μνημονιακής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία η προσφυγή στην διαδικασία της διαιτησίας του ΟΜΕΔ μπορεί να γίνει με  προϋπόθεση την συμφωνία τόσο της εργατικής όσο και της εργοδοτικής πλευράς.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης ουσιαστικά θέτει …«στον πάγο» την διαδικασία υπογραφής κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αφού εφόσον η εργοδοτική πλευρά δεν αποδεχθεί την διαδικασία της διαιτησίας και οι διαπραγματεύσεις φθάσουν σε αδιέξοδο, είναι αδύνατη η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σε τέτοια περίπτωση οι μισθοί και το καθεστώς εργασίας ορίζονται αποκλειστικά με ατομικές συμβάσεις. Μάλιστα οι συμβάσεις αυτές περιορίζονται ώς πρός το ύψος των αποδοχών μόνον από τον κατώτερο εθνικό μισθό που δεν θα ορίζεται πλέον από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) αλλά από νομοθετική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο 3.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από απανωτές συνεδριάσεις του ΣτΕ η πλειοψηφία των συμβούλων «κλίνει» προς την κατάργηση της μνημονιακής διάταξης ως αντισυνταγματικής. Η προσφυγή που εκδικάζεται έχει γίνει από την πλευρά της ΓΣΕΕ και σειράς δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που τονίζουν πως παραβιάζονται τα άρθρα του Συντάγματος που ορίζουν την έννοια της οικονομικής ελευθερίας. Δεν αποκλείεται πάντως η διαδικασία έκδοσης απόφασης να διαρκέσει περισσότερο εφόσον τεθεί αίτημα γνωμάτευσης στο Δικαστήριο της Ευρώπης με το ερώτημα της παραβίασης ή όχι κοινοτικών αποφάσεων.

 

 

 

By