Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καταστήματα: Ποτέ την Κυριακή;

Το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων αναμένεται να επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015 με προφανή στόχο την δρομολόγηση της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου σε όλη τη χώρα

magazia-thumb-large

Σε επτά περιοχές με έντονο τουριστικό χαρακτήρα αναμένεται να εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» οι περιοχές αυτές, φέρεται να έχουν συμπεριληφθεί και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η δημοσιοποίηση της οποίας μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Οι επτά περιοχές οι οποίες ανήκουν σε τρεις περιφέρειες, έτσι ώστε να υπάρχει και συμβατότητα με τον πρόσφατο νόμο 4254/2014, είναι οι ακόλουθες:

• Στην Περιφέρεια Αττικής το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερμού και της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, καθώς και η Ραφήνα, λόγω του ύπαρξης του λιμανιού.

• Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου η Ρόδος, η Κως και η Ερμούπολη της Σύρου.

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή και η Χαλκιδική.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, αν και επισήμως παραπέμπουν στο υπουργείο Οικονομικών ως το αρμόδιο για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα, δεν διαψεύδουν ότι οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο είναι οι προαναφερθείσες. Η σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία θα ορίζεται ότι στις περιοχές αυτές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουλίου 2014. Μάλιστα το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων αναμένεται να επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015 με προφανή στόχο την δρομολόγηση της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

 

By