Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2015

Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που θα φτάσει στο 3%

proupologismos

 

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, ο οποίος παρουσιάστηκε από από τον αναπληρωτή  υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος υπογράμμισε πως από τα τέλη του 2014 καταγράφεται, απτά, σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

«Μας πιέζουν για τον προϋπολογισμό, υπαρχει σύγκλιση, αλλά κάνουν λάθος», είπε λίγο μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2015 ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για την «εμπλοκή» με την τρόικα και το δημοσιονομικό κενό.

Σε πηγαδάκι στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι δεν έχει διατυπωθεί επίσημα θέση από την τρόικα για παράταση του μνημονίου, ενώ στάθηκε με έμφαση στο γεγονός οτι δεν δίνουν νούμερο για το δημοσιονομικό κενό.

«Το παλεύουμε με την τρόικα. Υπάρχει σύγκλιση. Μας πιέζουν για τον προϋπολογισμό, αλλά κάνουν λάθος», είπε και σε ερώτηση για το εάν θα προλάβουμε να έρθουμε σε συμφωνία με τους δανειστές πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, απάντησε ότι είναι θέμα πολιτικής συμφωνίας: «Μπορεί να διαπραγματευόμαστε 6 μήνες, αλλά μπορεί και να έχουμε απόφαση σε μια μέρα».

Η κατάθεση του προυπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου, πολλών υπουργών και άδειων εδράνων.

Παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μειμαράκη με memory stick. Η συζήτηση του στην επιτροπη θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια. Θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου με την ονομαστική ψηφοφορια που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβερνηση.proupologismos

Σύμφωνα με την ανάλυση προβλέπεται υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ, ρυθμός ανάπτυξης στο 2,9% και περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 22,6%.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, για 3η συνεχόμενη χρονιά. Επίσης, οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζουν να υλοποιούνται, χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, ο χρηματοοικονομικός τομέας, μετά την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την ολοκλήρωση των ελέγχων ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια παροχής ρευστότητας στην οικονομία», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
staikouras-proipologismos

Ειδικότερα και όσον αφορά στο 2015, ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξη στο 2,9%, που εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Σημαντική προβλέπεται να είναι και η βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και από την προβλεπόμενη, μερική, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

proupologismos-4

Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση – σε ετήσια βάση – του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η μεταφερόμενη θετική επίδραση του 2014 στο 2015 και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης ανόδου του τουρισμού και το 2015.

«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται, κυρίως, από το διεθνές περιβάλλον.
Ιδιαίτερα όταν, οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν, επί το δυσμενέστερο, τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις επιμέρους προβλέψεις τους για τις περισσότερες οικονομίες», σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

By