Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεγκέρογλου: «Oι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα καθορίζουν ακόμη και τον κατώτατο μισθό»

«Προτεραιότητα η θεσμική αποκατάσταση στις συλλογικές συμβάσεις»

upourgeio ergasias

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε σε συνέντευξή του ότι «προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας είναι η θεσμική αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων». «Το επόμενο διάστημα, σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αυτόν τον στόχο θα υλοποιήσουμε. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η κρατική παρέμβαση στους μισθούς, έστω και στον κατώτερο. Βεβαίως μπορεί να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας, όμως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα καθορίζουν ακόμη και τον κατώτατο μισθό» υπογραμμίζει ο κ. Κεγκέρογλου.

Όταν ρωτήθηκε για το πρόγραμμα «Στέγασης και Επανένταξης» για 1.200 αστέγους που εφαρμόζει το υπουργείο, ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε ότι είναι μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος για τη στήριξη των αστέγων που αφορά διάφορες δράσεις. Έχει σκοπό να πάρει ανθρώπους που είναι στους κοινωνικούς ξενώνες ή στις υποδομές για αστέγους όπως τα κέντρα ημέρας και να τους επανεντάξει, βοηθώντας τους να στήσουν ξανά το νοικοκυριό και βεβαίως να βρουν εργασία.

Στο πρόγραμμα υπάρχει η καινοτομία της αναδοχής από μία οικογένεια ενός ενήλικα αστέγου. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Μια οικογένεια μπορεί να φιλοξενήσει έναν άστεγο, να έχει μια αποζημίωση για τα έξοδα που κάνει, ώστε εκτός από την στέγη να παρέχει και διατροφή. Ο άστεγος σε αυτή την περίπτωση θα έχει και ένα ποσό για τα προσωπικά του έξοδα.

Το δεύτερο σκέλος ενεργειών αφορά την εργασιακή επανένταξη. Υπάρχει πρόγραμμα για συμβουλευτική κατάρτιση και επιδότηση της εργασίας είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε για τη δημιουργία μικρής δραστηριότητας, ατομικά ή συνεταιριστικά είτε με voucher κατάρτισης να μπορέσει στη συνέχεια να κάνει πρακτική άσκηση. Επιπλέον, αν μετεγκατασταθεί από την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη σε άλλες περιφέρειες ή στην ύπαιθρο και θέλει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή θα υπάρχει δυνατότητα ακόμα και της επισκευής πατρογονικού σπιτιού, όπου υπάρχει.

By