Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ.Μίχαλος: Άμεση στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού

 Η ΚΕΕ αφήνει αιχμές για τις τακτικές του γενικού γραμματέα του υπ. Ανάπτυξης Στέφανου Κομνηνού

 

mixalos1Την έμπρακτη στήριξη  του επιμελητηριακού κόσμου από πλευράς της κυβέρνησης, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο  θεσμός που λειτουργεί στη χώρα μας σχεδόν επί έναν αιώνα ζητεί η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΚΕΕ απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης  Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το ψήφισμα που εξέδωσαν τα μέλη της ΚΕΕ, τα οποία συνήλθαν σε έκτακτη γενική συνέλευση υπό την προεδρεία του προέδρου της ΚΕΕ Κωνσταντίνου Μίχαλου, την περασμένη Παρασκευή.

Βασικές θέσεις της ΚΕΕ είναι η διατήρηση του καθεστώτος του δημόσιου χαρακτήρα των Επιμελητηρίων, με παράλληλη διατήρηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων ως μέλη τους, καθώς και η διατήρηση του υφισταμένου αριθμού των 59 Επιμελητηρίων στη χώρα.

Παράλληλα, τα μέλη ΚΕΕ αποδοκιμάζουν την ακολουθούμενη, επί μακρό χρόνο, τακτική εναντίον του θεσμού του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Στέφανου Κομνηνού, που αποσκοπεί στην αποδυνάμωση και κατ’ επέκταση στον αφανισμό του Επιμελητηριακού θεσμού.

 

Ολόκληρο το ψήφισμα της ΚΕΕ :

«Τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, τα οποία συνήλθαν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση υπό την προεδρία του Προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου στην Αθήνα την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013, εξέδωσαν ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα :

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ως πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των 59 Εμπορικών και Βιομηχανικών, Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας, εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της και τον βαθύτατο προβληματισμό της, όσον αφορά το μέλλον ενός θεμελιώδους οικονομικού θεσμού, που λειτουργεί στη χώρα μας με εξαιρετική επιτυχία σχεδόν έναν αιώνα.

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τον ιστορικό και καταξιωμένο αυτόν θεσμό για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της και να αποτρέψει επιπόλαιες, άτολμες και εν γένει εχθρικές ενέργειες που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του όλου επιμελητηριακού οικοδομήματος στην χώρα μας.

Πρέπει να γίνει αρκούντως αντιληπτό ότι τα Επιμελητήρια, «το Σπίτι του Επιχειρηματία», όπως προσφυώς αναφέρεται, αποτελούν σωματειακού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα με οικονομική και διαχειριστική αυτοτέλεια, αφού λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο από τα έσοδα των μελών τους επιχειρηματιών και δεν επιβαρύνουν καθόλου τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τα Επιμελητήρια, με την σημερινή τους δομή, εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον χωρίς ουδεμία δαπάνη του Δημοσίου, αφού κάθε προσφερόμενη δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσία προς τα μέλη του καλύπτεται αποκλειστικά από τα επιμελητηριακά έσοδα.

Έχει τονισθεί κατ΄ επανάληψη ότι ο επιχειρηματικός κόσμος εξυπηρετείται από την υφιστάμενη κατάσταση με το καθεστώς των 59 Επιμελητηρίων στην χώρα, τα οποία επιμελούνται στην χωροταξική τους αρμοδιότητα το καθένα όλων των θεμάτων, που αναφύονται από τα μέλη τους.

Εξ άλλου, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής ανταπόκριση των Επιμελητηρίων στα καθήκοντά τους, τόσο προς την Πολιτεία, όσο και προς τα μέλη τους, επιβάλλεται όπως διατηρηθεί το καθεστώς του δημόσιου χαρακτήρα αυτών, με την παράλληλη διατήρηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής και συνδρομής των μελών.

Για τους παραπάνω λόγους, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ομόφωνα αποφάσισαν να ζητήσουν από την Πολιτεία όπως, με κατάλληλες ενέργειες και πάντοτε σε συνεννόηση με την Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενισχύσει τον επιμελητηριακό θεσμό και αποτρέψει κάθε προσπάθεια και επιβουλή, από οπουδήποτε και αν προέρχεται αυτή, με στόχο της εξυπηρέτηση της εθνικής μας οικονομίας, την οποία υπηρετούν οι επιμελητηριακοί στόχοι.

Παράλληλα, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, μετά από εισήγηση του Προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, αποφάσισαν ομόφωνα και έντονα να αποδοκιμάσουν την, επί μακρό χρόνο, ακολουθούμενη από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Στέφανο Κομνηνό, τακτική προσβολής του επιμελητηριακού κύρους και των προσπαθειών, που καταβάλλονται από την Κεντρική Ένωση και τα Επιμελητήρια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και την συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα. Η τακτική αυτή του ως άνω κ. Γενικού Γραμματέα, η οποία, ατυχώς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παρά τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των επιμελητηριακών φορέων, αποτελεί μια εχθρική και κακεντρεχή για τα Επιμελητήρια της χώρας ενέργεια, η οποία πρέπει να αποδοκιμασθεί από όλους.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ομόφωνα κατέληξαν στην αποδοχή του ψηφίσματος αυτού, εκφράζοντας και την ευχή τους όπως η Πολιτεία αντιληφθεί το αληθές συμφέρον της χώρας και επιτρέψει στα Ελληνικά Επιμελητήρια όπως απερίσπαστα και ενισχυμένα αφοσιωθούν στο έργο τους επ” αγαθώ της εθνικής μας οικονομίας.

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2013″

(Visited 1 times, 1 visits today)
By