Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Nέο κόμμα στην κεντροδεξιά

Θα ανακοινωθεί επισήμως, σήμερα το απόγευμα,  από τους κεντρώους πολιτικούς αρχηγούς, Φρανσουά Μπαϊρού και ο Ζαν-Λουί Μπορλό 

FRANCE

Τη συσπείρωση των κεντροδεξιών δυνάμεων γύρω από μια νέα κομματική οντότητα πρόκειται να ανακοινώσουν επισήμως, σήμερα το απόγευμα, σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, οι δύο κεντρώοι πολιτικοί αρχηγοί Φρανσουά Μπαϊρού και ο Ζαν-Λουί Μπορλό.

Η απόφαση του πολιτικού αυτού «γάμου» των δύο, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία (Μάρτιος 2014) και τις ευρωεκλογές που θα ακολουθήσουν, έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία τόσο στη δεξιά αντιπολίτευση όσο και στην κυβερνώσα πλειοψηφία.

Ο Μπαϊρού είναι επικεφαλής του κόμματος MODEM, που ίδρυσε το 2007, ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις οποίες υπήρξε για τρεις φορές ο ατυχήσας υποψήφιος. Οι ρίζες του MODEM είναι στο πρώην κεντροδεξιό κόμμα του πρώην προέδρου Ζισκάρ Ντ” Εστέν, UDF (Ένωση για τη Γαλλική Δημοκρατία), του οποίου ο Μπαϊρού υπήρξε και ο τελευταίος πρόεδρος.

Για χρόνια, ο φυσικός εταίρος του Φρανσουά Μπαϊρού ήταν η δημοκρατική δεξιά, ενώ ο ίδιος αντιδρούσε με ένταση σε κάθε ακροδεξιά τάση. Η τελευταία εκλογική εκστρατεία του 2012 και οι ακροδεξιές κορώνες του Νικολά Σαρκοζί οδήγησαν τον Μπαϊρού να δηλώσει την υποστήριξή του στον Φρανσουά Ολάντ. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν από την απόφασή του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By