Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΕΠΕ: Η ελληνική οικονομία ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών

Το 2014 σηματοδοτεί την επιστροφή στην ανάπτυξη

euro

Σημαντικά «βήματα» κυρίως σε μακροοικονομικό επίπεδο έχει κάνει η ελληνική οικονομία, όπως τονίζεται στο νέο τεύχος  του ηλεκτρονικού περιοδικού του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Όπως επισημαίνει στο σχετικό του άρθρο ο Βοηθός Έρευνας ΚΕΠΕ, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αθανάσιος Χαρέμης, παράλληλα φαίνεται πως η ελληνική οικονομία ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών, παρά την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Επιπλέον, σημειώνει πως η οικονομία, σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά και ξένων επενδυτικών οίκων, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan, δείχνει να επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2014, ενώ ταυτόχρονα, προκύπτουν αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τον τουρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία σημείωσε αύξηση κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο 20142.

Ανάγκη για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων

Σημαντικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να απορροφήσει χρηματοδοτικούς πόρους από άλλες εναλλακτικές πηγές εκτός τραπεζικού συστήματος τονίζει σε έκθεσή του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η κρίση και να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να αποπληρώσουν τα υπάρχοντα δάνειά τους (εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα) στις τράπεζες.

Έτσι συνεχίζει το ΚΕΠΕ, με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις (αλλά και τα νοικοκυριά) μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και στην σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Η συγκεκριμένη επισήμανση απορρέει από την καταγεγραμμένη αμφίδρομη σχέση που υπάρχει μεταξύ της πραγματικής οικονομίας με το τραπεζικό σύστημα (όπως αυτή καταγράφεται από την σχέση των δανειακών χαρτοφυλακίων με τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών).

Ακόμη υπογραμμίζει πως η ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ θεωρείται προϋπόθεση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της σύνθεσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ώστε και να αναδυθεί μια υγιής πιστωτική ανάπτυξη της οικονομίας και να αποφευχθούν τα τραπεζικά λάθη του παρελθόντος.

By