Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κερέ: Επαγρύπνηση για να αποφευχθεί ένας νομισματικός πόλεμος

Το αρνητικό επιτόκιο είναι μια επιλογή, σημείωσε από το Παρίσι

ecb

Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεργάζονται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ξεσπάσει νομισματικός πόλεμος, τόνισε την Παρασκευή ο Μπενουά Κερέ, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ όταν συνεδριάζει για θέματα νομισματικής πολιτικής.

Σε μια ομιλία του στο Παρίσι, ο Κερέ επισήμανε επίσης πως η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ για τις τοποθετήσεις τραπεζών σε αυτήν σε αρνητικό πρόσημο είναι μια από τις επιλογές πολιτικής που διαθέτει, αλλά αυτή δεν θα ισοδυναμούσε με μια πολιτική για τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Στην ομιλία, με θέμα «Νομισματικοί πόλεμοι και το μέλλον του διεθνούς νομισματικού συστήματος», ο Κερέ διερωτήθηκε εάν, από την οπτική γωνία της ΕΚΤ, οι κεντρικές τράπεζες θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη τους τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός τους όταν παίρνουν αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική· εάν και κατά πόσον βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νομισματικός πόλεμος αυτή τη στιγμή· και εάν και κατά πόσον χρειάζεται διεθνής συνεργασία για το ζήτημα αυτό.

Απάντησε «ναι, αλλά είναι περίπλοκο» στο ερώτημα εάν και κατά πόσον οι κεντρικές τράπεζες, από την οπτική γωνία της ΕΚΤ, οφείλουν να εξετάζουν τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Στο ερώτημα εάν βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νομισματικός πόλεμος, απάντησε «όχι. Αλλά μπορεί να έλθει, επομένως χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο συνεργασίας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να συμβεί».

Το δόγμα της Ομάδας των Είκοσι (G20) για την αποφυγή των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων συνεχίζει να γίνεται σεβαστό, είπε ο Κερέ στην εκδήλωση που οργάνωσε το Fondation Maurice Allais και πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή είναι ένα «παίγνιο θετικού αθροίσματος» για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Κερέ επισήμανε επίσης πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει συμφωνήσει ομόφωνα και έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τόσο συμβατικά, όσο και μη συμβατικά εργαλεία άσκησης της νομισματικής πολιτικής εάν χρειαστεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα πως η ΕΚΤ θα εξετάσει ένα φάσμα επιλογών στη σύνοδό της επιτροπής της για τη νομισματική πολιτική της – την πρώτη Πέμπτη του Ιουνίου –, στο οποίο περιλαμβάνονται από περικοπές σε όλα τα βασικά της επιτόκια έως και στοχευμένα μέτρα με στόχο την τόνωση του δανεισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να οριστεί αρνητικό επιτόκιο για τις ημερήσιες τοποθετήσεις στην ΕΚΤ, ο Κερέ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «είναι μια επιλογή», πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτή δεν είναι μια πολιτική για τη συναλλαγματική ισοτιμία».

Ακόμη ο Κερέ εκτίμησε πως, με δεδομένο πως τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν χαμηλά για μια μακρά χρονική περίοδο στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να προστατεύσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, ο κίνδυνος να σχηματιστούν «φούσκες» εντείνεται και για αυτό θα χρειαστεί πιο αποφασιστική χρήση συνετών εργαλείων πολιτικής για να αντιμετωπιστεί, όπως σημείωσε.

By