Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, αλλά ο πόλεμος είναι ακόμη μπροστά μας»

«O ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι τα λεφτά τους θα τα πάρουν, αλλά τη χώρα δεν θα την πάρουν»

tsipras

«Κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, αλλά ο πόλεμος είναι ακόμη μπροστά μας» τόνισε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του, αργά σήμερα το απόγευμα, σε συγκέντρωση στην πλατεία Πιάτσα Φαρνέζε, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «oι κυβερνήσεις των δανειστών εκχωρούν στον ιδιωτικό τομέα δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσια περιουσία και δημόσιο φυσικό πλούτο, παραβιάζοντας το υπέρτατο κριτήριο του δημόσιου συμφέροντος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε, επίσης, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι τα λεφτά τους θα τα πάρουν, αλλά τη χώρα δεν θα την πάρουν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Κομισιόν, λέγοντας ότι ελπίζει «η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην ανακυκλώσει πολιτικά στην Ευρώπη το μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας» και «σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μπαρόζο, να υπηρετήσει την Ευρώπη και τους πολίτες της και όχι το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την κυρία Μέρκελ».

Στη σημερινή αυτή ανοικτή συγκέντρωση του ιταλικού ψηφοδελτίου «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» (το οποίο έλαβε 4% στις ευρωεκλογές του Μαΐου), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «η επιτυχία της “Αλλης Ευρώπης να είναι δέσμευση για να αποκλεισθούν οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, η ανεργία και η φτώχεια. Για να επανενώσει η Αριστερά την Ευρώπη, την οποία έχει διαιρέσει ο νεοφιλελευθερισμός».

Νωρίτερα, σήμερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, στην έδρα του ιταλικού κοινοβουλίου, ενώ παραχώρησε και τηλεοπτική συνέντευξη στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα.

Ερωτηθείς σχετικά με το σημερινό, ιδιωτικό γεύμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Καλώς τον συνάντησε, νομίζω ότι η προσπάθεια να υπάρξει μια συμμαχία, ένα μέτωπο ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωπαϊκού νότου, ένα μέτωπο διεκδίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, θεωρώ ότι για να έχει στοιχειώδεις δυνατότητες επιτυχίας η προσπάθεια αυτή, χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική στρατηγική από εκείνη που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και που φαίνεται ότι πάει να ακολουθήσει και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Τη στρατηγική, δηλαδή, του καλού μαθητή». «Η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και οι χώρες του νότου, οι κυβερνήσεις τους, οφείλουν να απαιτήσουν να σταματήσει τώρα η καταστροφική πολιτική της λιτότητας» επισήμανε, τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του προς τη Λα Ρεπούμπλικα.

By