Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κινέζοι της Fosun μπαίνουν για Αστέρα

Ο κινεζικός κολοσσός Fosun αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» των σημαντικών επενδυτικών σχημάτων.

Του Νίκου Φιλιππίδη

asterasΟ κινεζικός κολοσσός Fosun αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» των σημαντικών επενδυτικών σχημάτων που σχεδιάζουν να διεκδικήσουν τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγες μέρες εκπρόσωποι της κινεζικής επιχείρησης πραγματοποίησαν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.

Ο μεγαλύτερος κινεζικός ιδιωτικός όμιλος επιχειρήσεων (διαχειρίζεται 44 δις. δολάρια) πιθανότατα με τον εγχώριο εταίρο του, τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο ιδιοκτήτη της Folli Follie στην οποία οι Κινέζοι έχουν αποκτήσει το 10%, σχεδιάζει να εντάξει το ιστορικό τουριστικό συγκρότημα, στο χαρτοφυλάκιο των τουριστικών επιχειρήσεων που διαθέτει, στο οποίο ξεχωρίζουν τα γνωστά Club Med (κατέχει το 9,5%).

Στόχος είναι η εκμετάλλευση του ανερχόμενου τουριστικού ρεύματος κινέζων τουριστών προς την χώρα μας, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης και εσόδων που προσφέρει το συγκρότημα του Καβουρίου

Ποιος είναι

Ο κινεζικός όμιλος ιδρύθηκε το 1994 από τέσσερις αποφοίτους του Fudan University, ενός από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια στην Κίνα, κυρίους Γκούο Γκουανγκτσιάνγκ, Λιανγκ Ξινγιούν, Γουάνγκ Κουνμπίν και Φαν Γουέι. Η μητρική εταιρεία του ομίλου Fosun εισήχθηκε στο χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ το 2007. Έως σήμερα έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον φαρμακευτικό κλάδο, στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, στην χαλυβουργία και μεταλλουργία και στο λιανικό εμπόριο.

Ενδεικτικά ο όμιλος Fosun διαθέτει μεγάλη πείρα στον κλάδο της λιανικής με περισσότερα από 6.000 σουπερμάρκετ, περισσότερα από 3.000 φαρμακεία και πάνω από 1.000 καταστήματα κοσμημάτων. Παράλληλα, συνεργάζεται με το Bailan Group, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής της Κίνας που διαθέτει πολυκαταστήματα σε δεκάδες πόλεις, καθώς και με το μεγαλύτερο online κατάστημα της Κίνας.

Επιπλέον, η Fosun, μέσω της Forsea, διαθέτει όλα τα newsstand (σημεία πώλησης τύπου) και βιβλιοπωλεία στο αεροδρόμιο της Σανγκάη. Τέλος, δραστηριοποιείται στο χώρο των Μ.Μ.Ε. με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο εντύπων, στο χώρο της διαφήμισης καθώς και στο χώρο του κινηματογράφου.

Τον Μάρτιο του 2010, η Fosun και ο όμιλος Carlyle Group ξεκίνησαν μια κοινοπραξία, που αποτελεί την πρώτη του είδους της στην Κίνα. Τον Ιούνιο του 2010, η Fosun επένδυσε στα Club Med, τα παγκοσμίου φήμης resort, με μετοχικό ποσοστό στο 9,5% βοηθώντας τα Club Med να αναπτύξουν σημαντικά την επιχείρηση στην Κίνα μετά την επένδυση. Τον Ιανουάριο του 2011, η Fosun ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ακόμα διεθνούς fund με την  Prudential Financial Inc.

 

 

By