Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κινεζική ομάδα πίσω από την εξαφάνιση της πτήσης της Malaysia Airlines;

Περί «κακόγουστης φάρσας» κάνουν λόγο οι αρμόδιες αρχές

malaysia_airlines--621x414

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζεται η ανάληψη ευθύνης από πρωτοεμφανιζόμενη κινεζική οργάνωση που αυτοαποκαλείται Κινεζική Ταξιαρχία Μαρτύρων για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που μετέφερε 239 άτομα -επιβάτες και πλήρωμα. Οι αρχές θεωρούν ότι πιθανώς να πρόκειται για φάρσα.

Η οργάνωση έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε δημοσιογράφους στην Κίνα, λέγοντας: «Σκοτώνετε έναν δικό μας, σκοτώνουμε 100 ως εκδίκηση». Ωστόσο, το μήνυμα δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το τι απέγινε η μοιραία πτήση.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών της Μαλαισίας, Ντατούκ Σερί Χισαμουντίν Χουσεΐν, είπε σε δημοσιογράφους στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ ότι αμφιβάλει για τη σοβαρότητα του μηνύματος.

«Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να δικαιολογούν τους ισχυρισμούς» είπε, σύμφωνα με μαλαισιανά μέσα ενημέρωσης.

Άλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο ισχυρισμός μπορεί να είναι φάρσα που έχει ως στόχο την αύξηση των εθνικών εντάσεων ανάμεσα στην κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων και τους Κινέζους Χαν μετά την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Κούνμινγκ την 1η Μαρτίου κατά την οποία σκοτώθηκαν 29 άτομα και τραυματίστηκαν 140 άλλα.

Η χρονική συγκυρία της εξαφάνισης του αεροπλάνου -μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία- είχε προκαλέσει υποψίες ότι ένοπλοι από τους Ουιγούρους μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση.

By