Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΚΚΕ: Καζάνι που βράζει ενόψει Συνεδρίου

Αγριεύουν οι διαφωνούντες – «Είναι αγράμματοι» απαντά η Παπαρήγα – Πιθανή η αλλαγή της από την ηγεσία

 

KKE PAPARIGAΣκηνικό εντονότατης πόλωσης στο ΚΚΕ, ενόψει της διεξαγωγής του 19ου Συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 11 με 14 Απριλίου στον Περισσό.

Σε κομβικό θέμα αναδεικνύεται αυτό των πολιτικών συμμαχιών αφού στον προσυνεδριακό διάλογο –που δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη – σειρά στελεχών έχουν εκφράσει εντονότατες αντιρρήσεις στην επίσημη γραμμή των θέσεων του Συνεδρίου επικαλούμενα την στασιμότητα της επιρροής του ΚΚΕ καθώς και το το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών όπου μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% τα εκλογικά ποσοστά. Η διατύπωση αντιρρήσεων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του ΚΚΕ, με την Αλέκα Παπαρήγα να αποκαλεί τους διαφωνούντες «αγράμματους» μιλώντας για απόψεις που «αφοπλίζουν το κόμμα». Έντονη επίθεση στους διαφωνούντες έχει εξαπολυθεί και από σειρά κορυφαίων στελεχών του Περισσού, όπως ο Δ.Κουτσούμπας, ο Μ.Μαϊλης και ο Π.Μεντρέκας.

Με βάση την αρθρογραφία τους στον προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ, στους διαφωνούντες με την επίσημη γραμμή του Περισσού περιλαμβάνονται οι πρώην βουλευτές Αντώνης Σκυλλάκος και Γεράσιμος Αραβανής, ο Β.Καλαματιανός πρώην μέλος του Π.Γ του ΚΚΕ, ο δημοσιογράφος Ν.Μπογιόπουλος και πολλοί άλλοι. Ο τελευταίος δημοσιοποιώντας τις απόψεις του, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου κάνει λόγο για «λάθος πορεία» και σημειώνει αναφερόμενος στην πολιτική «γραμμή» ότι «εχουμε ήδη δείγματα ότι δεν περπατάει: οργανωτική στασιμότητα, πτώση κυκλοφορίας «Ρ», επίπεδο ταξικού κινήματος, οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα». Παράλληλα προσθέτει πως «με την μη- πολιτική συμμαχιών πλησιάζουμε το σοσιαλισμό μόνο ως αντικατοπτρισμό. Η Λαϊκή Συμμαχία, που δεν είναι πολιτική, δεν συμμετέχει σε εκλογικές μάχες, που απορρίπτει όσους διαφοροποιούνται από το ΚΚΕ».

Επικρίνοντας τους διαφωνούντες με την επίσημη κομματική γραμμή η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας – πρίν μερικές ημέρες στην Θεσσαλονίκη- επισήμανε ότι  «τα στελέχη δεν δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα, να είμαστε μάλιστα μέλη της Κ.Ε. μερικά χρόνια και να είμαστε αγράμματοι! Εντάξει, πιο συγκαταβατικά μπορεί να το δει κανείς και να μη φαίνεται η αγραμματοσύνη μας στις σχετικά εύκολες στιγμές, αλλά όταν επέρχεται ο φόβος της σύγκρουσης, η προσωπική υποχώρηση κ.λπ., τότε τι γίνεται με την αγραμματοσύνη». Παράλληλα αρθρογραφόντας ο Π.Μεντρέκας αναφέρει για τους διαφωνούντες ότι«πατούν σε άθλια ψέματα και αξιοποιούν συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις » ενώ ο Μ.Μαϊλης σημείωσε ότι  «εκτοξεύουν κατηγορίες με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα». Η κυρίαρχη κατηγορία που απευθύνεται στα στελέχη που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις είναι το ότι αυτές υποκρύτπουν την πρόθεση για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως οι όποιες διαφωνίες διατυπώνονται δημόσια δεν αναμένεται να εκφραστούν στο επικείμενο συνέδριο αφού εκτιμάται πώς οι συσχετισμοί των συνέδρων είναι τέτοιοι που αποκλείουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στις τελικές του αποφάσεις. Όσον αφορά τώρα το θέμα του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, εφόσον τεθεί θέμα αντικατάστασης της Αλέκας Παπαρήγα, ώς επικρατέστεροι αντικαταστάστες φέρονται τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Νίκος Σοφιανός, Γιώργος Μαρίνος και Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

 

By