Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΚΕ με ή χωρίς Παπαρήγα;

Στο συνέδριο του κόμματος θα αποφασιστεί αν θα είναι υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα.

KKEΣήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες του 19ου συνεδρίου του ΚΚΕ, με την γενική γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα να παρουσιάζει την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής για το πρόγραμμα και τη δράση του κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριο.

Η κ. Παπαρήγα αναμένεται να τονίσει ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ δίνει απάντηση στο πιεστικό ερώτημα του πώς θα οργανωθεί ο αγώνας απόκρουσης των βάρβαρων ταξικών αντιλαϊκών μέτρων από οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης και των συμφερόντων των μονοπωλίων, είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κυβέρνηση του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου, από τη λαϊκή Δεξιά ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, θα υπογραμμιστεί ότι αυτή εδράζεται στην αντικειμενική αναγκαιότητα να προωθηθεί η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και η κοινή δράση της με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τη φτωχή αγροτιά.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην προσέλκυση νέων ηλικιών και γυναικών, καθώς το ΚΚΕ εκτιμά ότι για μια σειρά λόγους συναντούν πρόσθετες δυσκολίες και εμπόδια στη σταθερή οργάνωση και πάλη.

Ταυτόχρονα, η κ. Παπαρήγα θα επισημάνει ότι το ζήτημα της γραμμής συμμαχίας του 15ου και του 19ου Συνεδρίου, είναι η ίδια, δηλαδή συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον από την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων και επισημαίνουν ότι στις συνθήκες της κρίσης, περισσότερα τμήματα των ενδιάμεσων στρωμάτων προσεγγίζουν την εργατική τάξη, περνάνε στην κατηγορία των φτωχών μεσαίων στρωμάτων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

By