Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΚΚΕ: Τα δάση για την κυβέρνηση αποτελούν εμπόρευμα

 Το σχόλιο του Περισσού για τις  πρόσφατες πυρκαγιές

KKEΈλλειψη ετοιμότητας καταλογίζει στην κυβέρνηση το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, κάνοντας παράλληλα λόγο για «τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων τις τελευταίες δεκαετίες».

«Τα δάση για την κυβέρνηση αποτελούν εμπόρευμα, γι’ αυτό και ενισχύει την επιχειρηματική δράση σ’ αυτά με διαδικασίες fast track, ενώ, σε συνδυασμό με τους αντιδασικούς νόμους, αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και εκχωρεί τη διαχείριση ορεινών όγκων σε ιδιώτες. Όλα αυτά συνθέτουν το αντιλαϊκό – αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο, που αποτελεί την αιτία των εμπρησμών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο Περισσός, «είναι διαρκής η υποβάθμιση, συρρίκνωση και αποδυνάμωση, μέσω της υποχρηματοδότησης, της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέσα και έμψυχο δυναμικό». Ενδεικτικό, όπως επισημαίνει είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις «δεν υπάρχει ούτε πετρέλαιο για τις περιπολίες των πυροσβεστικών οχημάτων».

Το ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή του στη μεταφορά αρμοδιότητων πυρόσβεσης στην Τοπική Διοίκηση, γεγονός που, όπως σημειώνει, «οδηγεί σε παραπέρα κατακερματισμό ενώ θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια με νέα χαράτσια, μέσω της δημοτικής φορολογίας».

Τέλος, καλεί τον λαό να διεκδικήσει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς της κεντρικής εξουσίας.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By