Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλίμα ευφορίας από διεθνή μέσα και οίκους αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

Διθυραμβικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, θέλει τους επενδυτές να επιστρέφουν στην Ελλάδα.

euro-greeceΟι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα δελεασμένοι από την υποχώρηση των φόβων περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρονται, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal. Αξιοσημείωτη χαρακτηρίζει η εφημερίδα την  αλλαγή της εικόνας, καθώς, όπως λέει, μόλις πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα αποτελούσε ένα «τοξικό» μέρος για τους επενδυτές. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε αφανίσει περισσότερα από 100 δις ευρώ σε κυβερνητικά ομόλογα και το χρηματιστήριο είχε βρεθεί στο 1/10 των επιπέδων του 2007, υπογραμμίζει η Wall Street Journal.

«Μήνες σχετικής ηρεμίας στην Ευρώπη και η πίεση για αποδόσεις οπουδήποτε σε αυτό τον κόσμο των χαμηλών επιτοκίων έχει κάνει τους επενδυτές να κοιτούν ξανά στην Ελλάδα και τώρα οι αγορές έχουν επιστρέψει», αναφέρει η εφημερίδα. Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική μνεία για την άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά 80% τους τελευταίους 12 μήνες και τη σταθεροποίηση των κρατικών ομολόγων.

Το δημοσίευμα επισημαίνει την αναζήτηση ελληνικών εταιρικών ομολόγων από hedge fund και ιδιωτικές τράπεζες. Μεταξύ των αγοραστών αναφέρονται τα York Capital Management, Dromeus Capital, LNG Capital και CQS LLP. Σημειώνεται επίσης ότι to Third Point LLC του Ντάνιελ Λόεμπ ξεκινά ένα hedge fund αφιερωμένο στην αγορά ελληνικών στοιχείων ενεργητικού.

Φυσικά η εφημερίδα σημειώνει ότι το ρίσκο στην Ελλάδα συνεχίζει να υφίσταται, καθώς η πρόσφατη άνοδος στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού συνδέεται έως ένα βαθμό με τη νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες. «Κάτω από αυτό η Ελλάδα παραμένει ένα χάλι. Η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 20% από την αρχή της ύφεσης το 2008. Αλλεπάλληλοι γύροι λιτότητας έχουν βαθύνει την ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση 4,2% φέτος. Η ανεργία είναι στο 27%», υπενθυμίζει η WSJ στο δημοσίευμά της.

By