Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Κλείδωσαν» οι έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Συνεχίζεται η σύσκεψη Σαμαρά- Βενιζέλου

xardouvelis5-630x399

Σε έξι δόσεις, τελικά, αποφάσισε η κυβέρνηση, να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ, κατά την σύσκεψη του  πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθούν αύριο στη Βουλή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διορθωτικές ρυθμίσεις θα ψηφιστούν πριν από την νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τον τρόικα στο Παρίσι.

Αύριο, ο υπουργός των Οικονομικών θα προβεί σε αναλυτικότερη ενημέρωση όσον αφορά στις τελικές διορθωτικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έχουν ως εξής:

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε πάνω από 400 περιοχές σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εκεί είχε δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα κι” αυτό διορθώνεται πλήρως. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης, εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και στις φετινές τιμές, ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για το φορολογούμενο.

Επίσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμα στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέες πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

Ακόμα, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές, να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας. Τέλος, θα υπάρξουν και κάποιες ακόμα άμεσες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κλπ.)

Όλες αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατεθούν αύριο και θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες.

Η σύσκεψη  του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συνεχίζεται με βασικό αντικείμενο  τη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

By