Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλείνουν τα σύνορα για τους Σύρους πρόσφυγες οι γειτονικές χώρες

Δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν την τόσο μεγάλη εισροή

Syria_prosfyges_5

Δραματικά μειώνεται ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που επιτρέπουν οι γειτονικές χώρες της Συρίας -Λίβανος, Τουρκία, Ιορδανία και Ιράκ- να εισέλθει στο έδαφός τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν την τόσο μεγάλη εισροή, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη δύο διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο αριθμός των προσφύγων που κατάφερε να ξεφύγει από τον εμφύλιο, ο οποίος μαίνεται στη Συρία, μειώθηκε κατά 88% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον μέσο μηνιαίο όρο του 2013 και συγκεκριμένα σε 18.453 από τουλάχιστον 150.000 πρόσφυγες, ανακοίνωσαν η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι οι δυνατότητες των τόπων υποδοχής έχουν φθάσει στα όριά τους και έχουν ζητήσει καλύτερο καταμερισμό σε διεθνές επίπεδο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων Γιαν Έγκελαντ.

Ο Λίβανος, η Τουρκία, η Ιορδανία και το Ιράκ έχουν δεχτεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια Σύρους από το 2011, που ξεκίνησε ο εμφύλιος, ενώ άλλες χώρες εκτός της περιοχής έχουν συμφωνήσει να δεχτούν περίπου 50.000, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του 2% από τον συνολικό πληθυσμό των προσφύγων.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τα αποτελέσματα της αποτυχίας μας να προσφέρουμε την απαραίτητη υποστήριξη στην περιοχή. Γινόμαστε μάρτυρες μίας απόλυτης κατάρρευσης της εκδήλωσης παγκόσμιας αλληλεγγύης απέναντι σε εκατομμύρια Σύρους πολίτες» είπε ο ίδιος.

Τον Οκτώβριο, ο Λίβανος που έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν συγκέντρωση προσφύγων στον κόσμο σε έναν στους τέσσερις κατοίκους, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες περισσοτέρων από ένα εκατομμυρίο Σύρων και ζήτησε οικονομική βοήθεια για τη φροντίδα τους.

Το αρνητικό κλίμα απέναντι στους Σύρους έχει αυξηθεί και πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν παράπονα ότι οι πρόσφυγες τούς παίρνουν τις δουλειές με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μέσος μισθός, ότι στα σχολεία και στα νοσοκομεία παρατηρείται υπερπληθυσμός, ακόμη και ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση, που χρονολογούνται πριν από τον πόλεμο στη Συρία.

Οι ΜΚΟ έκαναν έκκληση στις χώρες εκτός της περιοχής να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στις γειτονικές χώρες της Συρίας και να δεχτούν τουλάχιστον το 5% του συνολικού πληθυσμού των Σύρων προσφύγων.

«Περισσότεροι πρόσφυγες έχουν εκτοπιστεί από τη Συρία τον τελευταίο μήνα σε σχέση με όσους έχουν εγκατασταθεί εκτός περιοχής την τελευταία τριετία. Πρόκειται για μία θλιβερή αποτυχία της εκδήλωσης της διεθνούς αλληλεγγύης και θα πρέπει να κινητοποιήσει τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε δράση», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Μίλιμπαν, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

By