Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλείνουν όλα τα σχολεία στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι η μαχητική ομάδα Μπόκο Χάραμ σκότωσε ή έκαψε μέχρι θανάτου τουλάχιστον 29 μαθητές σε ένα οικοτροφείο στη βορειοανατολική Νιγηρία

nigiria

Εντολή να κλείσουν όλα τα σχολεία στη βορειανατολική πολιτεία της Νιγηρίας, Μπόρνο, δόθηκε την Παρασκευή με στόχο την προστασία των παιδιών μετά την επίθεση ισλαμιστών, τον περασμένο μήνα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες μαθητές, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας της πολιτείας και γονείς.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι η μαχητική ομάδα Μπόκο Χάραμ σκότωσε ή έκαψε μέχρι θανάτου τουλάχιστον 29 μαθητές σε ένα οικοτροφείο στη βορειοανατολική Νιγηρία, αν και ένας δημοσιογράφος ο οποίος μέτρησε τις σορούς που μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο υπολόγισε ότι οι νεκροί ήταν 59, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Η επίθεση τον περασμένο μήνα δεν έλαβε χώρα στο Μπόρνο αλλά στο χωριό Μπούνι Λάδη στη γειτονική πολιτεία Γιόμπε.

«Όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Παιδείας της πολιτείας να ολοκληρώσουν τη δεύτερη σχολική τους περίοδο στο τέλος αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν θέλουμε να γίνει δημόσια ανακοίνωση, ώστε να μη δημιουργηθεί πανικός… ωστόσο το υπουργείο έλαβε την εντολή από τον κυβερνήτη», είπε.

Πέρυσι, τα σχολεία ολοκλήρωσαν μόνο μία σχολική περίοδο εξαιτίας επίθεσης που έλαβε χώρα στο χωριό Μαμούντο, στην πολιτεία Γιόμπε και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 μαθητές.

Η αποτυχία του στρατού να προστατεύσει τους αμάχους έχει προκαλέσει την οργή στους κατοίκους των βορειοανατολικών περιοχών της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν αυτό το μήνα να σκοτώσουν αρκετούς μαχητές οι οποίοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τις φυλακές του Μαϊντουγκούρι.

By