Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Κληρονόμοι» με πλαστές διαθήκες

Ιδιοποιήθηκαν παράνομα τουλάχιστον 21 ακίνητα

syllhpsh

Σπείρα που έφτιαχνε πλαστές διαθήκες και καρπωνόταν περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων που είχαν πεθάνει εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση συνελήφθησαν προχθές (24.09.2013), σε περιοχή της Αττικής, έξι ημεδαποί, τρεις άνδρες ηλικίας 22, 23 και 26 ετών και τρεις γυναίκες ηλικίας 48, 57 και 72 ετών αντίστοιχα, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ακόμη ένα μέλος της οργάνωσης, 45χρονος Ελληνοαφρικανός, με βρετανική υπηκοότητα.

Ο 22χρονος από τους συλληφθέντες άνδρες, που είναι αστυνομικός και υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε για όλους τους εμπλεκόμενους, η οποία περιλαμβάνει 600 περίπου έγγραφα από τα οποία πάνω από 80 είναι καταθέσεις, αφορά τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τις απάτες, τις πλαστογραφίες και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το έτος 2000, από τις τρεις συλληφθείσες γυναίκες και τον αλλοδαπό υπήκοο, ενώ σταδιακά προσχώρησαν σε αυτή και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι. Διέθετε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, αλλά και σαφή ιεραρχική διάρθρωση και δομή, στην κορυφή της οποίας με διευθυντικό και αρχηγικό ρόλο ήταν η 48χρονη ημεδαπή και ο 45χρονος αλλοδαπός.

Πώς δρούσαν

Πιο αναλυτικά ως προς τη δράση της ομάδας, τα μέλη της εντόπιζαν ακίνητα, μέσω των καταστάσεων που αναρτώνται στα ειρηνοδικεία της χώρας περί σφράγισης ακινήτων θανόντων ατόμων, λόγω απουσίας συγγενών ή/και κληρονόμων αυτών.

Μετά από μικρό χρονικό διάστημα και αφού τα ακίνητα είχαν σφραγιστεί από ειρηνοδίκη, εισέρχονταν παράνομα σ” αυτά και συγκέντρωναν στοιχεία σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία των θανόντων (ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια καταθέσεων, στοιχεία θυρίδων σε τράπεζες κ.λπ.).

Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση κάποιων ετών και αφού προηγουμένως διαπίστωναν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου που είχε αποβιώσει δεν κληροδοτούνταν σε νόμιμους κληρονόμους, συνέτασσαν πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες, σύμφωνα με τις οποίες τα περιουσιακά στοιχεία του θανόντα κληροδοτούνταν σε κάποιο ή κάποια μέλη της οργάνωσης.

Ακολούθως προσκόμιζαν τις πλαστές διαθήκες ενώπιον αρμοδίων Πρωτοδικείων της χώρας (κυρίως της Αττικής) και σε συνδυασμό με άλλα ψευδή αποδεικτικά μέσα (καταθέσεις ψευδομαρτύρων/μελών της οργάνωσης), πετύχαιναν την έκδοση ευνοϊκών γι” αυτούς αποφάσεων των δικαστηρίων και έτσι θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.

Με τη μέθοδο αυτή, από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι συντάχθηκαν τουλάχιστον 19 πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες για κινητή και ακίνητη περιουσία 16 ατόμων που έχουν αποβιώσει. Με τις πλαστές αυτές διαθήκες, τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να ιδιοποιηθούν παράνομα 21 ακίνητα, σε Αθήνα, Βύρωνα, Καισαριανή, Παγκράτι, Κηφισιά, Π. Φάληρο, Ιωάννινα και Καβάλα, ενώ διερευνώνται ακόμα δύο 2 υποθέσεις ακινήτων.

Επιπλέον, προέκυψε ότι από την πολυετή δράση της οργάνωσης, για δεκατρία και πλέον έτη, τα μέλη της επωφελήθηκαν περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα, θανόντων ατόμων και αποκόμισαν χρηματικά ποσά, τα οποία στο σύνολό τους φθάνουν το 1.126.465,81 ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων που μετεγγράφηκαν στα μέλη), ενώ παράλληλα αποστέρησαν από το ελληνικό δημόσιο το νόμιμο δικαίωμά του να διεκδικήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία των θανόντων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον Ανακριτή για κύρια ανάκριση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By