Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία

Ουκρανία και Ρωσία προειδοποιούν αμφότερες για την κατάσταση στην Κριμαία, όπου σχεδιάζεται δημοψήφισμα για την μελλοντική πολιτική κατάσταση

crimeaA

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» απόσχισης πάνω από την Ουκρανία, καθώς, την ώρα που η Βουλή στο Κίεβο έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Κριμαίας προκήρυσσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το πολιτικό μέλλον της περιοχής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-Tass.

Εξίσου ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, με το νέο ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ να διαμηνύει πως η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι μέρος της Ουκρανίας. Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε πως οιαδήποτε κίνηση ρωσικών δυνάμεων έξω από το ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης «θα εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως κάθε έως τώρα κίνηση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βασίζεται στη Σεβαστούπολη είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς -που υποστηρίζει ότι παραμένει πρόεδρος της χώρας- θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) από την Ροστόφ στον Ντον, μια ρωσική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικά media, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας θα γίνει στις 25 Μαΐου, μέρα που έχουν οριστεί και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου από τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου.

Σε ετοιμότητα μάχης τα ρωσικά αεροσκάφη

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Μόσχα έθεσε σε ετοιμότητα μάχης αεροσκάφη κοντά στα δυτικά της σύνορα, ενώ παράλληλα το ΥΠΕΞ τόνισε πως είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των «συμπατριωτών» Ρώσων και να αντιμετωπίσει με «σθένος» και «χωρίς συμβιβασμούς» κάθε παραβίασή τους. Την Τετάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε γυμνάσια για 150.000 στρατιώτες στις δυτικές στρατιωτικές επαρχίες, με τη Μόσχα να ενημερώνει ωστόσο το NATO πως οι ασκήσεις είναι άσχετες με την ουκρανική κρίση.

Από την πλευρά τουΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, πάντως, δηλώνεται ότι δεν έχουν προετοιμαστεί για ρωσική επέμβαση στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Υπό ρωσική προστασία ο Γιανουκόβιτς

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν πως η Ρωσία έχει προσφέρει προστασία στον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με το δίκτυο RBK να αναφέρει μάλιστα πως ο κ. Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε σανατόριο του Κρεμλίνου έξω από τη Μόσχα. Ο ίδιος ο αποπεμφθείς πρόεδρος, σε γραπτή του δήλωση σε τρία ρωσικά ΜΜΕ, τόνισε πως είναι ο «νόμιμος πρόεδρος» της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, και ζήτησε την προστασία της Ρωσίας έναντι «εξτρεμιστών».

Οι εξελίξεις της Πέμπτης πυροδοτήθηκαν από την κατάληψη του κοινοβουλίου και του κυβερνείου της Κριμαίας από ένοπλους άνδρες, οι οποίοι φορούσαν στολές χωρίς διακριτικά αλλά διακοσμημένες με τα χρώματα νίκης του Κόκκινου Στρατού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι καταληψίες υπέστειλαν την ουκρανική σημαία από τα δύο κτήρια και σήκωσαν τη ρωσική. Έως τώρα δεν έχουν προβεί σε κανένα αίτημα ούτε έχουν έρθει σε επαφή με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Δείτε live τις εξελίξεις από την Κριμαία

[video_embed][/video_embed]

Δείτε εδώ τα σχετικά βίντεο

[video_embed][/video_embed]

[video_embed][/video_embed]

By