Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλιμακώνεται η ένταση Τουρκίας-Συρίας

Διπλή βομβιστική επίθεση στα τουρκο-συριακά σύνορα.

al-asad1Κλιμακώνεται επικίνδυνα η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έπειτα από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Ρεϊχανλί στα τουρκο- συριακά σύνορα όπου έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση που έγινε, η Άγκυρα αποδίδει ανοιχτά στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: « Όσοι στοχεύουν την Τουρκία θα κληθούν να λογοδοτήσουν αργά ή γρήγορα, καθώς η Τουρκία θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή».

Η διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στα νότια της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα 46 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, άλλοι 140 να τραυματιστούν ενώ καταστράφηκαν 735 επιχειρήσεις και 120 οικίες.

Η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη στο καθεστώς της Δαμασκού και προσωπικά στον Μπασάρ αλ-Άσαντ και τις μυστικές του υπηρεσίες. Υποσχέθηκε δε, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι το χτύπημα «δεν θα μείνει αναπάντητο».

Ένα ακόμη κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ισχυρίστηκε πως πίσω από την επίθεση -από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 46 άνθρωποι- κρύβεται μια οργάνωση η οποία έχει στενή σχέση με τη Μουχαμπαράτ, τη μυστική υπηρεσία του καθεστώτος Άσαντ.

Βεβαίως, η Δαμασκός έσπευσε να απορρίψει όλες τις κατηγορίες. «Η Συρία δεν διέπραξε ούτε πρόκειται να διαπράξει ποτέ μια τέτοια πράξη, διότι δεν μας το επιτρέπουν οι αξίες μας», ήταν το σχόλιο του υπουργού Πληροφόρησης, Ομράν αλ-Ζόχμπι. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι το θερμόμετρο στις διμερείς σχέσεις έχει χτυπήσει «κόκκινο», σε μια περίοδο που επικρατεί μεγάλη ένταση και ανάμεσα στη Συρία και τον έτερο ισχυρό της γείτονα, το Ισραήλ, μετά την αεροπορική επιδρομή του τελευταίου στην Δαμασκό.

By