Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κλιμακώνεται η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Η επιχείρηση είναι καθοριστική για να «πληγούν» οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς

gaza

Ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται να κλιμακώσει τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα με την επιχείρηση είναι καθοριστική για να «πληγούν» οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν αρκούν για την επίτευξη αυτού του στόχου, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί (το πρόβλημα) των υπογείων σηράγγων μόνο από αέρος. Οι στρατιώτες επιχειρούν γι αυτό επί του εδάφους» τόνισε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εξηγώντας ότι ο στρατός θα «πλήξει τις υπόγειες σήραγγες του τρόμου από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ».

«Οι οδηγίες μου είναι να … προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μιας σημαντικά διευρυμένης χερσαίας επιχείρησης και ο στρατός ετοιμάζεται αναλόγως» είχε αναφέρει στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση.

gaza

Λίγες ώρες μετά τις πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους μαχητές, ο Νετανιάχου επανέρχεται με δηλώσεις όπου αφού προειδοποιεί ότι η χώρα του ετοιμάζεται για «κλιμάκωση της επιχείρησης», υποστηρίζει ότι στόχος των δυνάμεων δεν είναι να χαθούν άμαχοι, αλλά «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που κρύβεται πίσω από ανθρώπινες ασπίδες».

Ισχυρίστηκε, δε, πως η καταστροφή των τούνελ μπορεί να επιτευχθεί από ξηράς και όχι μόνο από αέρος, όλα αυτά ενώ η χθεσινή νύχτα έπνιξε στο αίμα την περιοχή, αφού 24 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν. Στο σύνολό τους, οι νεκροί Παλαιστίνιοι φτάνουν τους 265 μέσα σε 11 ημέρες από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ οι Ισραηλινοί έχουν ήδη προχωρήσει επτά χιλιόμετρα στην περιοχή.

Στο μεταξύ, υπάρχουν καταγγελίες του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας για χρήση «άγνωστου τοξικού αερίου» που εκτόξευσε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης.

By