Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κλιμακώνονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των πολυϊατρείων

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το πρωί σε Χανιά, Ζάκυνθο  και Ηράκλειο κατά του λουκέτου των πολυϊατρείων

EOPYY-xania_10

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τους εκάστοτε φορείς του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα  ως αντίδραση για το μέτρο της σφράγισης των πολυϊατρείων, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν  εργαζόμενοι του Οργανισμού, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της πόλης, μέλη του ΠΑΜΕ, και του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το κτίριο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά. 

Όπως υποστήριξε ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά, Σωτήρης Δρούτσος, «από σήμερα οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να έχουν από τον Οργανισμό ιατρικές υπηρεσίες ενώ και με το νέο σύστημα υγείας κάποιες ειδικότητες δεν θα υπάρχουν καθώς για να εργαστεί ιατρός στο ΠΕΔΥ, θα πρέπει να κλείσει το ιδιωτικό του ιατρείο και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Οι ασφαλισμένοι, για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να λειτουργήσει ο νέος φορέας, θα πρέπει να απευθύνονται είτε στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας των Χανίων, είτε σε ιδιώτες γιατρούς. Όπως ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Δρούτσος, το φαρμακείο θα είναι ανοιχτό για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν και διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποίησαν από τις 7:30- 10:30 το πρωί στάση εργασίας.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Ζάκυνθο, μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ, από τους εργαζομένους και γιατρούς του ιδρύματος, μετά την απόφαση για κλείσιμο του πολυϊατρείου του ΕΟΠΥΥ

Σε κατάληψη των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν και στην περιοχή Εσταυρωμένου του Ηρακλείου μέλη του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, του ΠΑΜΕ, υπάλληλοι του Οργανισμού, συνταξιούχοι και τοπικοί φορείς. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν λειτουργούν, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα πολυατρεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο χώρο του ΙΚΑ έως ότου το υπουργείο αποδεχτεί να παραμείνει ο ΕΟΠΥΥ ανοιχτός.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδωσε διορία μέχρι και σήμερα σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις να παραλάβουν τα κτίρια και το πάσης φύσεως υλικό των πολυϊατρείων ανά την Ελλάδα, τα οποία εν συνεχεία θα σφραγιστούν. Όπως σε άλλα πολυιατρεία στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στη Ζάκυνθο, οι γιατροί του ιδρύματος αποφάσισαν να μην παραδώσουν τα ιατρεία αλλά αντίθετα να οργανώσουν κινητοποιήσεις.

Με την απόφαση για τη σφράγιση των πολυϊατρείων, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόματα σε διαθεσιμότητα- κινητικότητα ενός μηνός, διαδικασία για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι που θα διαρκέσει 15 ημέρες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες κλείνουν έως ότου λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας.

By