Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κοινοβουλευτική «ανταρσία» του ΠΑΣΟΚ

Καταψηφίστηκε η τροπολογία για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ- Δυσαρέσκεια από το ΥΠΑΝ- «Θα καταψηφίζουμε όσες τροπολογίες έρχονται αιφνιδιαστικά» απαντά η Ιπποκράτους

κεγκερογλου 2Σε κοινοβουλευτική «ανταρσία» προχώρησε το ΠΑΣΟΚ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Αποτέλεσμα ήταν να καταψηφιστούν το άρθρο για τις λαϊκές αγορές και η υπουργική τροπολογία που αφορά και την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.

«Τέρμα οι αντικοινοβουλευτικές διαδικασίες. Είναι απόφαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, να καταψηφίζουμε εφεξής, κάθε τροπολογία που θα έρχεται αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει δοθεί εγκαίρως στους εισηγητές, χωρίς την απαραίτητη νομοτεχνική προετοιμασία» έλεγε προς το thepaper υψηλόβαθμη πηγή της Ιπποκράτους.

Από την άλλη, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για την καταψήφιση της τροπολογίας, η οποία, αφορά διαδικασίες επιτάχυνσης για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και πρωτοβουλίες που βοηθούν τη χώρα να ανέβει στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. «Προφανώς κάποιοι δεν κατανόησαν τη σημασία της. Δεν μπορεί παρά να το αντιληφθούν», αναφέρουν στελέχη του υπουργείου.

Το άρθρο και την τροπολογία καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Χρυσή Αυγή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ. Η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε το άρθρο για τις λαϊκές και ψήφισε την τροπολογία.

Το άρθρο 42 αφορά μεταξύ άλλων τον διορισμό των Διοικήσεων των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση πρότεινε να διορίζονται οι Διοικήσεις από τον Υπουργό, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητούσε να γίνονται από τον αιρετό περιφερειάρχη. «Εφόσον οι λαϊκές αγορές υπάγονται πλέον στην ευθύνη της περιφέρεια, πρέπει και τα μέλη του Δ.Σ. να ορίζονται από το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και όχι από τον υπουργό, δεν είναι δυνατόν να περνούν αρμοδιότητες στην περιφέρεια και να συνεχίζεται ο διορισμός από τους υπουργούς» έλεγε υψηλόβαθμη πηγή του ΠΑΣΟΚ.

Η τροπολογία 519 ρύθμιζε διαδικαστικά θέματα σχετικά με την αδειοδότηση οικοδομικών εργασιών, την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών (σχετίζεται με το ΕΣΠΑ). Η αρνητική ψήφος του ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία οφείλεται όχι σε διαφωνία επί της ουσίας, αλλά στην έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης σχετικά με το περιεχόμενό της.

«Την έφεραν τελευταία στιγμή χωρίς ενημέρωση. Δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας, ζητήσαμε απλώς κάποιες νομοτεχνικές διορθώσεις» είπε στο thepaper ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ επρόκειτο να καταψηφίσει και μια ακόμη τροπολογία, την 520 που ρύθμιζε κανόνες λειτουργίας για επιχειρηματικά πάρκα, αλλά επήλθαν οι απαραίτητες διορθώσεις, οπότε ήρθησαν οι ενστάσεις του κόμματος.

 

By