Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη λιτότητα

Στο επίκεντρο οι οικονομικές και δημοσιονομικές προτεραιότητες για τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το 2014

Moneyfire

«Οι μεταρρυθμίσεις υπερισχύουν της λιτότητας» τονίζει στο κύριο άρθρο του το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει σταδιακά την ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη, η οποία θα καθορίσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές προτεραιότητες για τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το 2014.

Οι προτεραιότητες αναμένονται, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το έντυπο, να είναι παρεμφερείς με αυτές του τρέχοντος έτους, καθώς «η ανάκαμψη εξακολουθεί να χρειάζεται γερά θεμέλια για να επιτευχθεί».

Η έμφαση θα δοθεί κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά στα μέτρα λιτότητας, με ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά εργασίας και στον τομέα της ενέργειας. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης, όπως αναφέρεται, την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης και τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτή, όπως είναι ο κατακερματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη ζώνη του ευρώ.

Η ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη, η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 13 Νοεμβρίου, μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής που θα παρουσιαστούν στις 5 Νοεμβρίου. Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν θα παρουσιάσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη, καθώς και για άλλους οικονομικούς δείκτες, για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις.

Τον Μάιο, η Επιτροπή είχε προβλέψει για το 2014 αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,4% για το σύνολο της Ένωσης και αύξηση 1,2% για τη ζώνη του ευρώ.

By