Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κομισιόν: Έρευνα για τη χαμηλή φορολογία πολυεθνικών

Στο στόχαστρο μεγάλοι κολοσσοί όπως η Apple, η Amazon, η Google και η Starbucks

komision

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε τρεις σε βάθος έρευνες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις που αφορούν τις εταιρείες Apple, Starbucks και Fiat Finanace and Trade στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αντιστοίχως.

Μ” αυτές τις τρεις σε βάθος έρευνες με στόχο τρεις χώρες, η Επιτροπή επιδιώκει να επαληθεύσει ότι «οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν τη δίκαιη αναλογία τους σε φόρους» στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως σ” αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι εθνικές αρχές δέχθηκαν να μην φορολογήσουν ένα μέρος των κερδών» αυτών των επιχειρήσεων, εξήγησε ο Αλμούνια σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί την κριτική που υπήρξε στην Ευρώπη για τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που πληρώνουν πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon, η Google και η Starbucks, σε μία περίοδο εκτεταμένης λιτότητας στην ήπειρο. Αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, η οποία συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ μετά την οικονομική κρίση στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση των εθνικών προϋπολογισμών και τη μείωση του θυμού των ψηφοφόρων για τις μειώσεις των κοινωνικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξετασθεί εάν τα γενναιόδωρα καθεστώτα εταιρικής φορολόγησης στην Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια. Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες λάμβαναν κρατική βοήθεια, η Επιτροπή θα μπορούσε να απαιτήσει την επιστροφή της, αλλά στην πράξη τέτοιες απαιτήσεις δεν είναι συνήθεις.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι είχε ξεκινήσει να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες που προσφέρθηκαν σε πολυεθνικές από την Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. «Συλλέγουμε πληροφορίες για το θέμα», είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ Αντουάν Κολομπανί, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει έλεγχος σε περισσότερες χώρες.

Οι ερευνητές της Γερουσίας των ΗΠΑ διαπίστωσαν πέρυσι ότι η Apple είχε καταβάλει μικρό ή καθόλου εταιρικό φόρο για τα κέρδη, ύψους τουλάχιστον 74 δισ. δολαρίων, που είχε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, εκμεταλλευόμενη κυρίως «παραθυράκια» της ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας. Η Apple είχε αρνηθεί ότι οι φορολογικές συμφωνίες που έκανε ήταν σχεδιασμένες για να αποφύγει την πληρωμή φόρων και ανακοίνωσε ότι καταβάλλει όλους τους οφειλόμενους φόρους της και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η αμερικανική έρευνα δεν βρήκε ενδείξεις παράνομων ενεργειών της Apple. Και η ιρλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε πέρυσι ότι αποτελεί καταφύγιο για να μην πληρώνουν φόρους μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, τονίζοντας ότι το από μακρό χρόνο υφιστάμενο καθεστώς της για τη εταιρική φορολογία είναι διαφανές και δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για φορολογικά θέματα κ. Άλγκιρντας Σεμέτα έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί «παράσιτα» που αποκτούν μεγάλα κέρδη στην ΕΕ χωρίς να συμβάλουν στο δημόσιο προϋπολογισμό. Η Google, η Amazon και η Starbucks ερωτήθηκαν από την Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου να εξηγήσουν τις φορολογικές συμφωνίες τους. Η Starbucks ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα μετακινήσει την ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας της στο Λονδίνο από την Ολλανδία και ότι θα πληρώνει περισσότερους φόρους στη Βρετανία. Χάρη στο ανταγωνιστικό της φορολογικό συντελεστή, η Ιρλανδία έχει προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις και θέσεις εργασίας από αμερικανικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες.

By