Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κομισιόν: Νέα μέτρα εάν διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό το 2014

Οι αλλαγές που έρχονται για τα ακίνητα

akinitaΝέα μέτρα για το φθινόπωρο με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού προαναγγέλλει ουσιαστικά η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που συνοδεύει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Κομισιόν, όπως και η περίληψή της που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, περιέχει σαφή αναφορά για νέα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, στη διετία 2015 – 2016, τα οποία θα συναποφασιστούν τον προσεχή Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την τρόικα.

Εξάλλου, η Κομισιόν σκιαγραφεί και μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση, όπως είναι η μείωση των δημοσίων επενδύσεων, η νέα μείωση ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και νέες στοχευμένες μειώσεις ορισμένων δαπανών του προϋπολογισμού.

Κεντρικός στόχος των μέτρων και των παρεμβάσεων θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ το 2015. Επισημαίνεται οτι η Κομισιόν σημειώνει πως οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα πρόκειται να εκπληρωθούν τόσο το 2013 όσο και το 2014. Ωστόσο για να αποφευχθεί η δημιουργία δημοσιονομικού κενού, οι Αρχές δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν αντισταθμιστικά μέτρα το 2013 (ειδικότερα, σύσφιγξη των κριτηρίων για συνταξιοδότηση) και για πλήρη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους αυτοαπασχολούμενους το 2014.

Η υστέρηση των εσόδων που καταγράφεται μέχρι τώρα αποδίδεται στην αναμονή της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στις αυξημένες επιστροφές φόρων, στις αστοχίες στην έμμεση φορολογία (πετρέλαιο, ΦΠΑ), στη μειωμένη απόδοση της εισφοράς στους πλοιοκτήτες. Η έκθεση εκτιμά πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για το 2014 (φορολογικά) θα αποδώσουν έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ακίνητα

Παράλληλα, το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι από τον Ιούνιο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών των ακινήτων. Πρόκειται για το μηχανισμό που θα στηρίζεται στις τιμές των ακινήτων που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτές προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες μέσω των τραπεζών. Οι τιμές αγοράς θα αποτελούν τη βάση σύγκρισης προς τις οποίες θα προσαρμόζονται οι αντικειμενικές τιμές.

Ακόμη ορίζεται πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει θεσπιστεί και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, που θα αποδίδει έσοδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, από το 2014 (αντικαθιστά το ΕΕΤΑ και ΦΑΠ), να έχει τεθεί σε εφαρμογή η εξόφληση φόρων σε δόσεις και να έχει θεσπιστεί νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης στοιχείων (ΚΦΑΣ).

 

By