Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Η Ελλάδα να ετοιμάζεται για νέα μέτρα

Την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα επιτύχει τους στόχους για το 2013 και το 2014 εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

komision«Λήφθηκαν αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων το 2013 και το 2014» αναφέρει η Κομισιόν,  που ωστόσο σημειώνει πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει νέα μέτρα προκειμένου να πετύχει τους πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% το 2016.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την επίτευξη των στόχων θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ το 2016. Η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της πως η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές της θα κάνουν μια νέα εκτίμηση για το ύψος του κενού αυτού και θα συζητήσουν τα νέα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του το προσεχές φθινόπωρο.

Εν τω μεταξύ, σε προσχέδιο έκθεσής της που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η τρόικα χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικό το ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων και  επισημαίνει  πως οι προοπτικές για το ελληνικό χρέος παραμένουν αμετάβλητες καθώς η Αθήνα εντατικοποιεί τις δημοσιονομικές περικοπές.  Η έκθεση της τρόικας, για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, αναφέρει ότι ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μειώθηκε στα 2 δις ευρώ για φέτος από 2,6 δις ευρώ.

Προβλέπει, τέλος, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για την πλήρη επάνοδό της στις αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου το 2014. Η Αθήνα ευελπιστεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του επόμενου έτους. Εν των μεταξύ βρίσκεται  σε εξέλιξη η συνεδρίαση  των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου αναμένεται να αποφασιστεί  η εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα, ύψους 7,5 δις ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By