Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Σύντομα η άρση περιορισμών στην Κύπρο, αλλά….

Φοβάται τον κίνδυνο των ανεξέλεγκτων εκροών καταθέσεων που θα οδηγούσε στην κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί, ωστόσο, τονίζει ότι η απόφαση για περιορισμό κεφαλαίων αποτελεί θέμα δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής.

Σε επίσημη δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τους περιορισμούς κεφαλαίων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση της Κύπρου υποστηρίζει ότι «η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν προς το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της».

Κατόπιν ανάλυσης της κυπριακής νομοθεσίας και των κανόνων για την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν αναγνωρίζει τον κίνδυνο των ανεξέλεγκτων εκροών καταθέσεων που θα οδηγούσε στην κατάρρευση των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων, κρίνοντας πως αποτελεί θέμα δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής που δικαιολογούν την επιβολή των προσωρινών περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. τα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν όρια στις αποσύρσεις, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση του τερματισμού προθεσμιακών καταθέσεων, την απαγόρευση σε ορισμένες εντολές πληρωμής, περιορισμούς στη χρήση κάρτων, περιορισμούς σε άλλες τραπεζικές εργασίες, καθώς και την εκτέλεση ορισμένων συναλλαγών με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και άλλα μέτρα.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει, επίσης, πως θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων, σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές, υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο το σύνολο των συναλλαγών στη χώρα.

Εδώ το δελτίο τύπου της Κομισιόν.

[space size=»30″]

By