Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κοντά σε ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Έχουν συμφωνήσει ελληνική κυβέρνηση και τρόικα.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Σε κοινή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καταλήξει ελληνική κυβέρνηση και τρόικα.

Η τρόικα είναι προς το παρόν αμετακίνητη οι δόσεις να μην ξεπερνούν τις 36 ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει στις 48. Επίσης η  ελληνική πλευρά ζητά η έκπτωση από τις προσαυξήσεις να είναι μεγαλύτερη από το 20-30% που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ η τρόικα δεν δέχεται να δοθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τις προσαυξήσεις.

Κατά τις επιταγές της τρόικας φαίνεται ότι θα υπάρχουν αυστηροί όροι εισαγωγής στη ρύθμιση με ανοιχτό το ενδεχόμενο όσοι στο παρελθόν μπήκαν σε ανάλογες ρυθμίσεις και σταμάτησαν να πληρώνουν, να μην μπορούν να υπαχθούν. Ενδεχόμενα να υπάρξουν κυρώσεις για όσους μπουν στη ρύθμιση και στη συνέχεια την εγκαταλείψουν. Η τρόικα ζητά ακόμη «αλμυρό» επιτόκιο προσαυξήσεων.

Με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο μπορούν με αίτηση τους προς τον προϊστάμενο της εφορίας να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής.

Εφόσον ενταχθούν σε ρύθμιση τότε τους προσφέρεται και έκπτωση έως και 30% από τις νόμιμες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Ο αριθμός των δόσεων είναι συνήθως 12-15 παρότι υπάρχει δυνατότητα έως 48 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση καθορίζεται με βάση συντελεστές και «αντικειμενικά κριτήρια» τα οποία λαμβάνει υπόψη του ο προϊστάμενος της εφορίας. Τέτοια μπορεί να είναι η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, το κατά πόσο είναι διασφαλισμένη η  οφειλή με βάση την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, η προέλευση της οφειλής (πχ αν προέρχεται από φόρο εισοδήματος ή ΦΠΑ, η «διαγωγή» του οφειλέτη κατά το παρελθόν (αν δηλαδή ήταν συνεπής σε προηγούμενες ρυθμίσεις) και οι  λόγοι για τους οποίους ζητείται η ρύθμιση.

 

By