Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κοστίζει ακριβά η Βουλή των Εφήβων

Σκέψεις για κατάργηση του θεσμού

vouliΞεπέρασε τις 150.000 ευρώ το κόστος της φετινής Βουλής των Εφήβων με τον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη να εμφανίζεται προβληματισμένος για την διατήρηση ή όχι του θεσμού αυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του Ευ. Μεϊμαράκη έχουν θέσει κατά καιρούς ακόμη και ζήτημα κατάργησης του, ενώ φέτος που το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο, οι σκέψεις αυτές επανήλθαν στο τραπέζι.

Βασικό επιχείρημα εκείνων που τάσσονται υπέρ της κατάργησης της Βουλής των Εφήβων είναι ότι σε μια εποχή σκληρής λιτότητας για όλους, δεν είναι δυνατόν το Κοινοβούλιο να δαπανά δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τα εισιτήρια και την διαμονή των μαθητών, αλλά και για άλλου είδους εκδηλώσεις. Το Σάββατο το πρωί για παράδειγμα, οι «300» έφηβοι βουλευτές επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ το βράδυ παρακολούθησαν παράσταση στο Ηρώδειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, το κόστος φιλοξενίας των μαθητών για τρεις μόλις ημέρες ξεπέρασε τις 150.000 ευρώ τη στιγμή που σχεδόν κανένα μέσο ενημέρωσης δεν αφιέρωσε χρόνο για την προβολή του.

Ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων δημιουργήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη με στόχο να υπάρξει ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, του απόδημου ελληνισμού και της Κύπρου. Κύριος στόχος του προγράμματος που ξεκίνησε την λειτουργία του το σχολικό έτος 1995-1996, ήταν η καλλιέργεια της θετικής στάσης των  νέων ανθρώπων απέναντι στα κοινά, αλλά και η ευαισθητοποίησή τους σε αρχές, κανόνες και αξίες της δημοκρατίας.

Φέτος, στην προκαταρκτική διαδικασία του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν 10.242 μαθητές από τη Β΄ τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας (ενιαία, ημερήσια, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), Τ.Ε.Ε./ΕΠΑΛ Α΄ Κύκλου του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και των αντίστοιχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

Στο σύνολο των «300» εφήβων βουλευτών που επελέγησαν, οι 260 είναι από την Ελλάδα, οι 20 από την Κύπρο και οι 20 από την ομογένεια.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By