Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κοστίζει 7 δισ. ευρώ το χρόνο η ανεργία των νέων

Χάνεται το 3,28% του ΑΕΠ υποστήριξε σε ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης

ergasias asfalisi
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Το ελληνικό ΑΕΠ υπονομεύει η ανεργία των νέων και μάλιστα με εντυπωσιακά νούμερα. Οπως υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ελλάδας, η ανεργία των νέων κοστίζει ετησίως 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3,28% του ΑΕΠ της χώρας!

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γ. Βρούτσης «η αδράνεια των νέων στα πρώτα αυτά χρόνια της επαγγελματικής τους διαδρομής καθηλώνει ελπίδες και προσδοκίες, υπονομεύει τη μετέπειτα εξέλιξή τους. Υποσκάπτει ακόμη και τις ίδιες τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, αφού ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας στερείται των φρέσκων και καινοτόμων ιδεών, των ικανοτήτων και της δημιουργικότητας του πιο δυναμικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.Μόνο έναν αριθμό θα αναφέρω: 3,28% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 7 δις ευρώ. Αυτό είναι, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «κόστος» που συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία η υψηλότατη ανεργία και αδράνεια των νέων έως 30 ετών».

Επίσης τόνισε πως «η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία – η οποία σύμφωνα με πολλές μελέτες υπερβαίνει πλέον το 25% – δεν αποτελεί μόνο μια απαράδεκτη πρακτική. Συνιστά οικονομικό και κοινωνικό «έγκλημα». Για αυτό και εφεξής θα αξιοποιηθεί η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας στον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας».

 

 

 

By