Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κουβέλης: Ανάγκη νέας πολιτικής γραμμής για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Προτάσεις για την υποστήριξη ανέργων

kouvelis-dimaroooo

Την ανάγκη εύρεσης νέου πολιτικού δρόμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε ημερίδα του κόμματος επί του θέματος.

Όπως είπε χρειάζεται μια νέα πολιτική που θα αντικαταστήσει τη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης. Ο ίδιος τόνισε πως η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ένα νέο μοντέλο που θα στηρίζεται στην κοινή προσπάθεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ είπε πως η υπόσχεση εύκολων λύσεων και λύσεων που δεν υπολογίζουν τη δημοσιονομική πραγματικότητα και σχεδιάζονται επί χάρτου, δεν είναι εφικτές.

Πρότεινε δε δύο άξονες για την αντιμετώπιση του «μείζονος κοινωνικού προβλήματος».

Ο πρώτος είναι η υποστήριξη όσων είναι σήμερα άνεργοι και ο δεύτερος η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα πρότεινε:

Αναμόρφωση των Συστημάτων Επιδότησης Ανεργίας με στόχο την αύξηση του χρόνου επιδότησης και διεύρυνση των ωφελούμενων.

Επιθετικό πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με στόχο τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (10%) και έκτακτες και εκτεταμένες δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».

Επίσης, ζήτησε τη άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και την ανεύρεση νέων πόρων μέσα από μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα μετακυλήσει σημερινές εισφορές υπέρ τρίτων σε εισφορές υπέρ της ενίσχυσης των ανέργων, καθώς επίσης και τη δέσμευση του 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

Σε όλες τις περιπτώσεις και καθ’ όλη την διάρκεια της ανεργίας πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων όλων των εγγεγραμμένων ανέργων, χωρίς προϋποθέσεις.

Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε, επίσης, την άμεση ανάγκη να προωθηθεί μια νέα πολιτική ανάπτυξης με δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τέλος, σχετικά με κίνδυνο μετάβασης σε μία φάση «άνεργης ανάπτυξης», όπου μπορεί οι ρυθμοί να είναι θετικοί αλλά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ασθενική, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπως πως για να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη, πρέπει οι πόροι (ευρωπαϊκοί, δημόσιοι) να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε δραστηριότητες με μεγάλο εισοδηματικό πολλαπλασιαστή, που αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενισχύουν την εξωστρέφεια και δημιουργούν μεγάλο αριθμό σταθερών θέσεων εργασίας.

By