Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κουβέλης: Η Δημοκρατία πέρα από ανοχή έχει και κανόνες

Αυτοί οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Kouvelis«Το αντιρατσιστικό νομοθέτημα πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει και καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο, τη ρατσιστική βία και πράξη, είναι και υποχρέωση της χώρας μας να βρει την παρουσία του στο θεσμικό πολιτικό μας σύστημα. Η Δημοκρατία, πέρα από την ανοχή έχει και κανόνες. Και αυτοί οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους» σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι θα ήταν πολύ εύκολο για τη ΔΗΜΑΡ «να μετακινηθεί στα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά δεν θα υπήρχε τότε ούτε η πολιτική σταθερότητα, ούτε η προοπτική εξόδου από την κρίση, η οποία ήταν παρούσα και εξακολουθεί να είναι παρούσα σε μικρότερο βαθμό. Αυτή είναι η υπεύθυνη Αριστερά».

Ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας κάνει λόγο για «μεγάλη πληγή», που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Εκφράζει όμως την πεποίθηση ότι «περί τα τέλη του 2013 θα υπάρξει ένας άλλος δρόμος και είναι δυνατόν η Ελλάδα να επιστρέψει εν μέρει μέσα στο 2014 στις αγορές».

Αναφορικά με τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί. «Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν απέδωσε και δεν απέδωσε σε ποσοστό 70% και πλέον. Ευτυχώς δεν είχαμε πολύ σκληρό χειμώνα. Γι? αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί όλο το μέτρο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Υπάρχουν προβλήματα με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε όλα τα επίπεδα χωρίς καμία εξαίρεση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο δομήθηκε ο ειδικός αυτός φόρος έφτιαξε ένα μέτρο που όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά ταλαιπώρησε και αρκετά νοικοκυριά».

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση «και μέσα στο καλοκαίρι για να μπορέσει να ενταχτεί στην τουριστική περίοδο».

Στα γενικότερα πολιτικά θέματα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφερόμενος στο θέμα της εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει ούτε με κομματικές συμπτύξεις, ούτε με κομματικές συναντήσεις πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει ως αποτέλεσμα συναντήσεων κορυφής».

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουβέλης σημειώνει ότι οι διαφωνίες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολιτικές. «Και θέλουμε σε αυτό το πολιτικό επίπεδο να κρατάμε τις αντιπαραθέσεις. Από την άλλη μεριά εκτοξεύονται χαρακτηρισμοί που πολλές φορές έχουν έντονο το απαξιωτικό στοιχείο. Αλλά εμείς δεν θα παρακολουθήσουμε αυτή τη συμπεριφορά.

Σχολιάζοντας τέλος την πολιτική της Γερμανίας ο κ. Κουβέλης σημειώνει ότι «πρέπει να αντισταθεί ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης αναφορικά με την επιλογή της Γερμανίας να συντηρήσει το μοντέλο της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν δεν χαλαρώσει για παράδειγμα ο δημοσιονομικός κορσές που έχει επιβληθεί σε πολλές χώρες τότε θα έχουμε αποτελέσματα τα οποία δεν θα υπηρετούν την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων των χωρών και βεβαίως των κοινωνιών τους».

By